Marţi, 18 noiembrie a.c., în corpul R al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), s-a desfăşurat, începînd cu ora 18.00, conferinţa „Secretul angajării: despre curaj şi atitudine”, organizată în cadrul proiectului „Studenţii de azi, profesioniştii de mîine”. Evenimentul s-a adresat în primul rînd studenţilor în primii doi ani ai ciclului de licenţă şi masteranzilor de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) de la UAIC, care fac parte din grupul ţintă al proiectului.
Conferinţa „Secretul angajării: despre curaj şi atitudine” a avut ca obiectiv familiarizarea studenţilor cu pretenţiile pieţei muncii şi cerinţele angajatorilor atunci cînd aplică pentru un job şi a fost modelată după audienţa formată din studenţi de la FEAA, de la specializări precum Finanţe-Bănci sau Contabilitate şi Informatică de Gestiune.
Aceştia au completat, sub îndrumarea celor de la Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO), o fişă de înscriere, alături de un chestionar cu întrebări pe baza cărora vor trece în faza a doua a proiectului, sesiunea de evaluare generică a aptitudinilor, în care studenţii vor lucra alături de specialişti în resurse umane.
Speakerul invitat, Anca Doina Hreamătă, absolvent FEAA și actual director grup retail al Băncii Comerciale Române Iaşi, a luat cuvîntul începînd cu ora 19:00. Invitata le-a vorbit celor prezenţi atît despre experienţa sa ca angajat în domeniul bancar, cît şi despre importanţa implicării în alte activităţi încă din timpul facultăţii. „Mi-am propus încă de cînd aveam 16 ani să lucrez în domeniul bancar. Am lucrat în asigurări încă din anul I de facultate. M-am angajat ca şi consilier de vînzări, însă nu mă regăseam in activitatea respectivă. Mi s-a oferit oportunitatea să evoluez pînă la poziţia actuală. Activitatea de bancă este una frumoasă, dar şi plină de provocări. Pentru a avea o carieră în bancă este nevoie de disciplină personală”, a declarat Anca Doina Hreamătă.
Un alt subiect abordat a fost legat de abilităţile necesare şi atitudinea potrivită în vederea obţinerii primului loc de muncă. „Am angajat şi recrutez în continuare studenţi. La un interviu, contează studiile. Este bine să scoţi în evidenţă şi dorinţa de a învaţă, abilităţile de negociere şi cunoaşterea unei limbi străine. Este foarte important pentru noi, ca şi angajatori, ca acela care vine în faţa noastră să aibă curaj, atitudine pozitivă”, a explicat invitatul, subliniind că performanța se stabilește, indiferent de domeniu, și după rezultate și e bine ca studenții să-și stabilească din timp obiective măsurabile și realizabile și să se întrebe în ce domeniu vor să profeseze.
În finalul conferinţei a existat o sesiune de întrebări. Studenţii au fost curioşi să afle cum se împacă o carieră de succes cu viaţa de familie, iar invitata le-a răspuns că nu e uşor sa le împaci pe cele două. „E ideal ca într-o relaţie de cuplu, spre exemplu, ambii să se situeze pe aceeaşi treaptă, sa cîştige la fel, sa muncească pe poziţii de acelaşi nivel, pentru a nu exista probleme”, a adăugat Anca Doina Hreamătă.
Proiectul «Studenţii de azi, profesioniştii de mîine», din cadrul căruia a făcut parte conferinţa, oferă studenţilor din diferite arii de studiu şansa de a întîlni profesionişti care să-i informeze şi să-i îndrume către cariera potrivită şi de a vizita companii relevante pentru domeniul lor. Proiectul a fost demarat de „Universitatea de Vest din Timişoara”, in parteneriat cu „Gi Group”, o companie din domeniul resurselor umane şi se desfăşoară în mai multe universităţi din România, printre care şi UAIC. Verificarea regulamentului de participare la acest proiect, a locurilor rămase neocupate şi înscrierile în proiect, se pot face accesînd www.cariera.uvt.ro sau contactînd „Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO)”, la adresa de e-mail cariera@uaic.ro.
Cea de-a treia fază a proiectului este constituită de vizite la companii relevante pentru domeniul de studiu, care se pot transforma in viitori angajatori. Studenţii care vor lua parte la toate activităţile vor primi o subvenţie de 500 de lei din partea UAIC.
de Răzvan GHEORGHIU
Sursa foto: cariera.uvt.ro
Niciun comentariu