(GENERAL, 11.00) UTI – POSTDOCTORAT- PERFORM –ERA/ Politehnica ieseana are o scoala postdoctorala de 5 milioane de euro.

(CUZANET, Iasi, 1 iunie) Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi (UTI) a lansat ieri, 31 mai, in calitate de coordonator, al doilea proiect strategic de burse postdoctorale. In valoare de 5 milioane de euro acesta este intitulat “Performanta prin postdoctorat pentru integrarea in aria europeana de cercetare – PERFORM-ERA” si vizeaza participarea a 54 de cercetatori cu titlul de doctor, 39 de la Politehnca din Iasi si 15 de la Universitatea "Politehnica" din Timisoara, partener in acest proiect.
 
“Faptul ca UTI are o scoala postdoctorala  este o recunoastere a tot ce s-a facut bun atat in domeniul activitatii didactice, cat mai ales in domeniul  activitatii de cercetare. Recunoscut  este si succesul pe care l-au avut cele doua programe doctorale (Brain si Eurodoc) finantate din acelasi Fond Social European (FSE), programe incepute in 2008, respectiv 2009. 2010 este ultimul an cand putem incepe un program finantat din FSE  pentra ca finantarea in cadrul Axei prioritare 1 (care vizeaza educatia) se termina in anul 2013. La acel moment va trebui sa atragem  fonduri pentru continuarea activitatilor de cercetare doctorala si postdoctorala’’, a precizat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, managerul executiv al proiectului si purtator de cuvant UTI.

Cinci facultati pe patru domenii

In implementarea proiectului postdoctoral sunt implicate cinci facultati ale UTI: Facultatea de Inginerie Chimica si ProtecÅ£ia Mediului, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei si Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului. Postdoctoranzii pot aplica pentru domenii de cercetare ca “Mediu – Dezvoltare durabila”, “Materiale performante”, “Calculatoare si tehnologia informatiei” si "Tehnologii inovative”.

"Prin acest program urmarim atragerea unor tineri super performanti pe care sa-i pregatim,  pe de o parte pentru mediul economic  a Uniunii Europene, care speram ca in acesti trei ani va fi revitalizat, si cei mai buni dintre ei vor avea posibilitatea, atunci cand posturile vor fi deblocate, sa participe la concursul pentru accederea in invatamantul superior pentru o pozitie stabila. Totodata, ei vor avea posibilitatea asumarii unor contracte de cercetare stiintifica derulate in cadrul UTI”, a adaugat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu.

Proiectul se desfasoara in doua stagii, primul fiind de 34 de luni,  iar al doilea de 24 de luni. Pentru primul stagiu Politehnca ieseana are 16 cercetatori (doctori in inginerie) admisi de la trei din cele cinci facultati implicate in proiect,  iar pentru al doilea Politehnicii iesene ii sunt alocate 23 de locuri.

Anul I va incepe in luna iulie si se va incheia in luna aprilie 2011. ‘’Dorim ca la finalul celor trei ani de derulare a proiectului, scoala postdoctorala din universitatea noastra sa capete o oarecare notorietate pe plan international, astfel ca prin urmatoarele proiecte de cercetare postdoc sa poata aplica si doctori din afara granitelor tarii. Chiar si la acest proiect am avut astfel de solicitari carora nu le-am putut da curs pentru ca proiectul a fost destinat tinerilor cercetatori romani", a precizat  prof. univ. dr. ing. Marcel  Popa, managerul proiectului.

30% din proiect , in fondurile Politehnicii

Contractele de studiu se vor semna incepand de astazi, 1 iunie a.c. Cei admisi in program si care sunt angajati (cu contract permanent) trebuie ca la semnarea contractului sa pregateasca o cerere pentru concediu fara plata, in limitele legii. “Noi am trimis o informare de la Oficiul Juridic tuturor participantilor in program. Aceasta cerere inseamna blocarea postului respectiv pe perioada  celor 3 ani cat se va participa la acest program. Orice schimbare din partea finantatorului care ne este impusa noua, ca universitate, inseamna pentru participantii la proiect resemnarea unui act aditional, contractul nu se mai modifica. AMPOSDRU a decis ca suma acordata proiectului sa fie raportata la cursul euro din aprilie anul trecut”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, responsabil stiintific al proiectului.

Cererea de prefinantare va fi onorata pana pe 5 iunie a.c., astfel 30 % din valoarea proiectului va intra in fondul universitatii, pentru asigurarea burselor pentru o perioada de cel putin patru luni.

Proiectul presupune sustinerea activitatilor de cercetare stiintifica in domenii interdisciplinare si cooperarea internationala cu universitati de prestigiu din Europa la care cei admisi vor efectua mobilitati: Vienna University of Technology, Technical University of Munchen, Technical University of Denmark, University of Manchester, Technical University of Lisbon, Universite de Mulhouse, Universite Claude Bernard de Lyon si  Universite de Pau et du Pays de L'Adour (Franta), Delft University of Technology (Olanda) etc.

Primul proiect postdoctoral din fonduri europene la care UTI este partener e intitulat “Dezvoltarea si sustinerea de programe postdoctorale multidisciplinare in domenii tehnice prioritare ale strategiei nationale de cercetare – dezvoltare- inovare” si a fost lansat la inceputul lunii mai a.c. In ultimii 5 ani Politehnica a mai desfasurat 5 proiecte de cercetare postdoctorala in cadrul unor programe CNCSIS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior). / Maria Burla, Olga Grigorescu