(GENERAL, 9.00) POLITEHNICA – SCOALA DE VARA / Scoala de vara internationala organizata la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”.

(CUZANET, Iasi, 18 iunie) – In luna septembrie va avea loc, la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi (UTI) prima scoala de vara internationala organizata de institia ieseana pe tema “Progrese in intensificarea transferului de caldura: de la baza la nano”.  Initiatorul si coordonatorul scolii, conf. univ. dr. ing. Alina- Adriana Minea de la Catedra de Tehnologii si echipamente pentru procesarea materialelor a Facultatii de Stiinta si Ingineria Materialelor (SIM), explica ideea unei astfel de scoli: “Relatiile de colaborare intense pe care le am cu cateva universitati din Europa au condus la dorinta de a face ceva in comun. Asa s-a nascut idea unei scoli de vara.  Transferul de caldura si tehnicile de intensificare ale transferului de caldura constutie un obiectiv pentru economia energetica , fie ca se refera la cladiri, proiectare sau producerea de energie electrica. In plus, in toate facultatile din cadrul UTI se poate vorbi de transfer de caldura.  Nimic nu se poate face fara acest proces, fie ca-i vorba de cladiri sau utilaje.Scoala de vara se adreseaza in special masteranzilor si doctoranzilor, pentru ca deja vorbim de tehnici de intensificare a transferului de caldura,  materiale speciale pentru transfer de caldura, procese speciale de ardere, la un nivel ce nu prea se adreseaza studentilor, decat celor care sunt extrem de interesati”. Despre transferul de caldura (Heat Transfer) vor vorbi atat profesori cu experienta din strainatate: prof. Harald Raupenstrauch – University of Leoben (Austria),  prof. Myriam Lazard- Institut Supérieur de l’Inginierie de la Conception (Franta), prof. Oronzio Manca si  prof. Sergio Nardini –  Seconda Universita’ degli Studi di Napoli (Italia), prof. Paulo Nobre Balbis –University of Beira Interior (Portugalia) si dr. James Njuguna – Cranfield University (UK), dar si profesori de la SIM: prof. univ. dr. ing. Petrica Vizureanu, prodecan la SIM si conf. dr. ing. Alina-Adriana Minea.

Nu se percepe nicio taxa  pentru a urma cursurile acestei scoli, dar atat profesorii , cat si cursantii trebuie sa-si sustina cheltuielile proprii. “Universitatea nu ne acorda sprijin financiar si atunci ne descurcam cum putem. Nu am vrut sa introducem taxa, pentru ca masteranzii si doctoranzii, care probabil ca vor fi cu precadere de la UTI nu au bani sa plateasca o taxa.  In plus este o oportunitate pentru oricine sa asculte  prelegeri ale unor profesori renumiti din strainatate ; e un schimb de experienta, e un schimb  de idei, sunt prevazute ore de discutii, profesorii vor fi la dispozitia tuturor celor care au intrebari. Toate prezentarile sunt in engleza, ele vor fi printate si vor fi puse la dispozitia cursantilor”, a adaugat  coordonatorul scolii, conf. univ. dr. ing. Alina- Adriana Minea.

Candidatii trebuie sa fie masteranzi si doctoranzi interesati de acest domeniu, tineri profesionisti dornici sa –si imbunatateasca  cunostiintele privind problemele majore curente ale transferului de caldura. Ei trebuie sa fie studenti sau absolventi in inginerie, design industrial, arhitectura sau orice alt domeniu ce are legatura cu tema propusa. Obiectivul acestui program e sa formeze profesionisti competenti in tehnicile pentru intensificarea transferului de caldura. Pentru inscriere sunt necesare un  CV European si o scrisoare de intentie. Acestea vor fi trimise la adresa  coordonatorului –  aminea@tuiasi.ro pana la data de 15 iulie a.c. Scoala de vara se va desfasura in intervalul 20- 24 septembrie a.c., vizand doua directii: educationala (10 prelegeri a cate 4 ore fiecare, de luni pana vineri) si sociala (culturalizare) – vizite in zonele istorice si artistice ale Iasului. Cursurile vor fi in limba engleza si se acorda credite pentru ele.

Scoala de vara a fost mediatizata in toate mediile universitare internationale. “ Deja am cateva solicitari din Austria. Problema e ca fiecare trebuie sa vina pe banii lui. Cu profesorii a fost putin mai greu, dar tocmai in aceasta  a constat colaborarea: fiecare a inteles ca este criza si ca sunt nevoiti sa vina pe banii proprii. Un avion de la Stockholm la Iasi costa in jur 700 de euro.  Cheltuiala propie a fiecarui profesor se ridica la 1000 de euro .  Nu toata lumea are sau este dispusa sa-i dea pentru asa ceva, pentru ca vine totusi la munca” , a concluzionat conf. univ. dr. ing. Alina- Adriana Minea. In functie de impactul pe care il va avea, scoala va fi organizata anual si se doreste acreditarea ei. La finalul prelegerilor, toti profesorii si cursantii vor primi, in cadrul unei ceremonii, un certificat de participare emis de UTI. / Maria Burla