Ieri, 15 aprilie a.c., incepand cu ora 19.00, libraria Avant Garde a gazduit o dezbatere despre cartea “De ce m-am intors in Romania”, volum lansat in anul 2010 de editura Polirom. Invitati la acest eveniment au fost Adrian Serban, directorul editorial al editurii iesene si Sandra Pralong, coordonatoarea cartii.

Texte acide scrise din diaspora

Dezbaterea a debutat cu un schimb de amabilitati intre Adrian Serban, directorul editorial al editurii Polirom, si jurnalista Sandra Pralong. “Inainte de revolutia romaneasca era director de comunicare la Newsweek, functie importanta la care viseaza multi americani, si care iata ca a ales sa se intoarca in Romania imediat dupa revolutie. De atunci a facut multe lucruri pentru Romania”, a afirmat Adrian Serban. La randul ei, Sandra Pralong a tinut sa intoarca aprecierea adusa. “Adrian este omul cheie al editurii, a pastorit cartea ani lungi, pana a iesit, si ii datorez faptul ca ea exista“.

In continuarea discutiei, Adrian Serban a tinut sa mentioneze ca de la lansarea la editura ieseana, “volumul se bucura de un succes remarcabil” si a rezumat intr-o fraza continutul acestuia. “Sunt multiple marturii ale unor personalitati, altfel decat sunteti obisnuiti, oameni care au ales sa revina in Romania, oameni de diferite varste, din diferite generatii”. La randul ei, Sandra Pralong a descris cartea ca avand “un proiect editorial foarte frumos”, fapt datorat “amicilor” de la editura Polirom si a indicat prezenta in carte a doua tipuri de eseuri scrise la persoana I, “acide” si “ingaduitoare”.

Jurnalista a explicat publicului ca ideea volumului i-a venit in anul 2006, atunci cand a descoperit in unele studii occidentale ca “cele mai mari sanse de salt calititativ” le au tarile cu abilitatea de a-si repatria diasporele. “Intentia era sa arat ce gen de potential exista in diaspora reintoarsa, si sa conving autoritatile sa utilizeze acest potential”. Aceasta a afirmat ca autorii eseurilor nu trebuiau sa se intoarca acasa si ca “vad in Romania ceva mirific, chiar cand sunt critici cu ce au gasit la intoarcere”. In continuarea acestei idei, Adrian Serban a subliniat ca prin numarul mare de contribuitori, volumul prezinta “o colectie de calitati si defecte ale Romaniei”.

Romania, tara care sufera de prea mult ego

Referindu-se la diferentele dintre Romania si celelalte tari in care a trait si a lucrat, Sandra Pralong a apreciat ca “in strainatate inveti o anumita etica a muncii, inveti o anumita maniera de a relationa cu ceilalti”, maniera considerata a fi mai functionala decat a romanilor. Facand referire la stare actuala a tarii, Sandra Pralong o aseamana cu “un santier”, datorita neacceptarii a unor noi principii aduse de romanii veniti din diaspora. Aceasta a spus ca responsabilitatea schimbarii revine fiecarui individ in parte si a indicat sa fim “mai vigilenti unii cu altii”.

Pentru sustinerea cauzei conform careia romanii traiesc “intr-o societate isterizata”, jurnalista a adus un exemplu strain in sprijin. “Prietenii mei francezi, numesc Bucurestiul, pe care nu l-au vazut niciodata, doar din ce aud si cum ma simt pe mine – «Histery Town». Ceea ce-i groaznic!”.

Concluzia dezbaterii a fost ca “traim in niste realitati foarte diferite si paralele”, datorita unui ego exacerbat, lipsit de vreun fel de modestie. “Stai intr-o garsoniera, dar tu vrei sa ai bratara cea mai tare”, a conchis Sandra Pralong.

Andrei Gorgos