A plecat dintre noi astăzi, după un episod acut de boală, lingvistul Stelian Dumistrăcel (1937-2022). Cunoscut în mediul academic românesc pentru contribuțiile sale substanțiale în domeniile sociolingvisticii, pragmaticii şi discursului public, a făcut parte, din 1997 pînă în 2019, și din corpul profesoral al specializării Jurnalism și Științe ale Comunicării, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Toate promoțiile de la Jurnalism îi datorează bună parte din formare. Cursurile sale de limba română (fonetică, gramatică, vocabular), de stilistică și retorică au fost printre cele mai apreciate de studenții din toate generațiile. Avea harul de a antrena gîndirea liberă, spiritul critic și capacitatea de analiză a discursului public, a limbii vorbite. Într-un interviu realizat de Vlad Mihăilă, pentru CuzaNet, în 2016, profesorul Stelian Dumistrăcel explica felul în care trebuie să ne raportăm la limba română, subliniind nevoia de fixare a unor niveluri de utilizare a acesteia. „Noi privim limba română ca pe o pîine, din care toți trebuie să mănînce și toată trebuie să fie bună. Nu. Unii trebuie să știe mai mult, alții mai puțin, pe grade, în funcție de profesia la care aspiră. Dacă eu aspir la un post în diplomație, trebuie să știu româna de gradul unu, dacă vreau să fiu administrator, româna de gradul II, iar dacă vreau un post de portar, pot să știu româna de gradul V”, spunea, atunci, profesorul Dumistrăcel.
Cercetător de elită al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, filiala Iași, a coordonat echipa de cercetători care a realizat Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova și Bucovina – opt volume (1967 – 2017), proiect fundamental al Academiei Române.
A scris multe volume de specialitate, printre care: Influenţa limbii literare asupra graiurilor dacoromâne (1978); Lupta în jurul literei „â” şi demnitatea Academiei Române (1993); Eugen Coşeriu: Lingvistică din perspectivă spaţială şi antropologică (editor, 1994); Sate dispărute – sate ameninţate (1995); Ancheta dialectală ca formă de comunicare (în colaborare, 1997); Pînă-n pînzele albe. Expresii româneşti. Biografii – motivaţii (ediţia întâi, 1997; ediţia a doua, 2001); Limbajul publicistic românesc din perspectiva stilurilor funcţionale (2006); Discursul repetat în textul jurnalistic. Tentaţia instituirii comuniunii fatice prin mass-media (2006); Lexic românesc. Cuvinte, metafore, expresii (ediţia întîi, 1980; ediţia a doua, 2011).
A fost apreciat și a primit numeroase distincții, printre care Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române și Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Academiei Române.
Este Doctor Honoris Causa al universităților din Galați și din Bălți (Republica Moldova) și cetățean de onoare al orașului Iași.
Profesorul Stelian Dumistrăcel va fi înmormîntat luni, 21 martie, la București, în prezența familiei.
Rămas bun, Domnule Profesor!
Credit foto: Otilia Bălinișteanu
Niciun comentariu