(GENERAL, 10.00) MEDICINA – REORGANIZARE – AN UNIVERSITAR/ S-a modificat structura anului universitar la Facultatea de Medicina
(CUZANET, Iasi, 5 octombrie) Biroul Senat al Universitatii de Medicina si Farmacie "GR.T.Popa" din Iasi (UMF) a hotarat modificarea structurii anului universitar la Facultatea de Medicina, incepand din acest an. Motivele care au stat la baza acestei decizii au fost reglementarile inscrise in Metodologia si Criteriile de evaluare si acreditare ARACIS, care impuneau un anumit numar de ore pe saptamana, semestru, respectiv pe an.
Modificarile care s-au adus sunt: impartirea celor doua semestre in mod egal, activitatea didactica tinand 14 saptamani pentru fiecare semestru. Numarul de ore pe saptamana nu are voie sa fie mai mare de 29, iar pentru toti anii de invatamant sa nu depaseasca 784 de ore pe an. Sesiunea de restanta isi transfera desfasurarea in luna iulie, iar practica de vara va tine patru saptamani (intre 1 si 28 august, cate opt ore in fiecare zi).
De trei ori mai multe sanse pentru restantieri
Incepand cu acest an universitar, studentii au de trei ori mai multe sanse de a promova un examen sau o restanta: prima sansa in timpul semestrului la o data stabilita de decanatul facultatii, a doua in timpul sesiunilor ordinare, iar a treia in sesiunea extraordinara de la sfarsitul lunii iulie (25-31 iulie).
"Modificarea anului universitar aduce multe avantaje. Printre acestea se numara si ritmul mai alert al desfasurarii activitatilor administrative, prin obtinerea mai timpurie e rezultatelor finale, a listelor cu studentii la taxa si buget, a listelor cu studentii bursieri. Pana acum sesiunea se termina la sfarsitul lui septembrie si nu era timp fizic pentru a face toate aceste lucruri", a declarat George Gradinariu, reprezentantul studentilor in Senatul Universitatii.
Alte avantaje aduse de reorganizarea structurii anului universitar ii privesc si pe profesori, conferentiari, sefi de lucrari, asistenti, carora li se va diminua gradul de incarcare al orelor pe saptamana de la 15 ore la 14 ore. De asemenea, concediul de odihna al cadrelor didactice este stabilit pentru o perioada de 53 de zile fara suprapunere cu activitati si 9 zile in timpul anului in functie de solicitarile individuale./ Andreea Marosac
Niciun comentariu