Miercuri, 28 noiembrie, la „Librăria Orest Tafrali” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc lansarea a două volume aparținînd autoarei Liliana Corobca, expert în domeniul Exilului românesc și cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Primul volum se intitulează Capătul drumului, iar cel de-al doilea Caiet de Cenzor, ambele fiind publicate la Editura Polirom.
La manifestare au fost prezenți Mihaela Răileanu, redactor de promovare la Editura Polirom, criticul literar Doris Mironescu, dar și Șerban Axinte, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași.
În deschiderea evenimentului, Mihaela Răileanu a făcut o prezentare succintă a autoarei și a operei acesteia, amintind de numeroasele titluri de cărți ale Lilianei Corobca, ca, de exemplu, Kinderland, Controlul cărții, Cenzură pentru începători sau Imperiul fetelor bătrîne.
Cercetătorul Șerban Axinte a subliniat că în romanul Caiet de cenzor se poate observa „cum anume știe să gîndească cenzorul în epoca marii cenzuri, fricile acestuia, aspecte de rutină, dar și discuțiile fictive pe care «cenzorița» le are cu poeții vremii”. Totodată, acesta a adăugat că în această carte există un capitol care i-a atras atenția, intitulat „Calul troian”, în care „se sugerează adevăratul destin al cenzorului, acela de scriitor care funcționează ca un cal troian al sistemului comunist”.
Potrivit criticului literar Doris Mironescu, „Capătul drumului este o carte despre destinul acelor români din nordul Bucovinei care au fost deportați în Kazahstan și, mai apoi, în Siberia. E o poveste a unor destine cenzurate, agresate și care reușesc să trăiască totuși o viață”.
Cea care a continuat seria discuțiilor a fost însăși autoarea, Liliana Corobca. „Ambele romane sunt rezultatul activității mele de cercetător științific. Cenzura este un subiect deosebit de important, mai ales în zilele noastre, cînd ea ne este ascunsă. Prima mea miză a fost să popularizez această temă. Caietul de cenzor este un vis neîndeplinit al meu; lucrînd în arhiva Cenzurii, am căutat să găsesc un astfel de document și nu am reușit”,a explicat autoarea.
Despre cea de-a doua carte, Capătul drumului, Liliana Corobca a spus că „se bazează pe mărturii reale, despre bucovinenii deportați în Asia și Siberia”. Aceasta relatează în roman povestea din timpul deportării lor, dar mai ales a răbdării și credinței în Dumnezeu pe care au avut-o pentru a rezista în stepa kazahă, după aceea în Siberia, totul pentru a reveni în țara-mamă după ani și ani.
Liliana Corobca este scriitoare și cercetătoare a cenzurii comuniste în România. E este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova și doctor în litere la Universitatea din București.
A fost cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București. Este editor, expert în domeniul Exilului românesc și cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Niciun comentariu