(GENERAL,15.00) "CUZA" – COIMBRA – SEMINAR / Grupul "Coimbra", la masa rotunda a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza".
(CUZANET, Iasi, 16 noiembrie) – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) a gazduit, in perioada 14 – 15 noiembrie, un seminar organizat de Grupul „Coimbra", intitulat „Quality Culture and Excellence at Universities" (Asigurarea calitatii in invatamint si excelenta in universitati) prin „Task-Force on Eastern Neighbouring Countries". La seminar au fost in jur de 80 de invitati: rectori sau prorectori pentru relatii internationale sau pe probleme de cercetare si asigurarea calitatii, dar si cadre didactice de la 15 universitati membre ale Grupului „Coimbra". De asemenea, la seminar au fost invitati 22 de reprezentanti de la 14 universitati din partea de est Europei.
Seminarul a fost deschis vineri, 14 noiembrie a.c., printr-un mini-concert sustinut in Sala Senat a UAIC de Cvartetul „Cantabile" al Universitatii de Arte „George Enescu" din Iasi, dupa care rectorul universitatii, prof. dr. univ. Vasile Isan a salutat prezenta celor peste 65 de invitati. La ceremonia de deschidere nu au reusit sa ajunga 13 invitati de seama ai seminarului. Acestia au fost retinuti in aeroportul din Viena din cauza conditiilor meteolorogice nefavorabile. Printre acestia au fost Guy Haug, expert european in invatamint superior si Norman Sharp, directorul „Quality Assurance Agency" din Scotia.
Rectorul Vasile Isan a vorbit despre importanta temei, sustinind ca notiunile „calitate" si „excelenta" se gasesc pe agenda tuturor universitatilor din lume. „Sper sa invatam impreuna si sa venim cu cit mai multe idei noi in ceea ce priveste calitatea in invatamint", a adaugat Vasile Isan. De asemenea, rectorul le-a propus celor din sala sa identifice elementele institutionale interne ale unei universitati ce duc spre un ansamblu calitativ.
Gazda pentru trei zile
A urmat proiectia unui film in care a fost prezentata universitatea, colaborarile UAIC din ultimul an: delegatia UAIC la Massachussets Institute of Technology, la Universitatea Montclair, la Universitatea Shenandoal, intilnirea Retelei Utrecht Cork, in Irlanda, precum si mobilitatile Erasmus de care beneficiaza studentii de la „Cuza". Dupa proiectie, Harriet Klavus, director al Departamentului de Relatii Internationale de la Universitatea „Abo Akademi" din Finlanda a prezentat Oficiul Coimbra si a vorbit despre sarcinile si activitatea „Task-Force on Eastern Neighbouring Countries". „Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» a aderat abia de un an la Grupul «Coimbra»; tocmai de asta am decis ca seminarul sa fie gazduit de aceasta universitate si vrem sa vedem cit de bine s-a pregatit pentru workshop", a precizat Harriet Klavus.
Universitatea „Cuza", a doua casa
Profesorul de Statistica de la Universitatea din Poitiers, Franta, Christian Cormier a afirmat ca „dupa 16 ani, pot spune ca Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» a devenit, cu timpul, a doua mea casa". Profesorul a vorbit despre provocarile din invatamintul contemporan si despre internationalizarea procesului de cercetare din universitati prin exemplul colaborarii dintre UAIC si Universitatea din Poitiers. In cadrul discursului a mentionat si programul de studii pentru un master cu diploma dubla, lansat impreuna cu Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor din cadrul UAIC.
Partea a doua a sedintei a fost deschisa de Prorectorul responsabil de Relatii Internationale al UAIC, prof. univ. dr. Henri Luchian, care i-a invitat pe cei prezenti in Sala Senatului sa vorbeasca cite putin despre modul in care este asigurata calitatea in universitatile pe care le reprezinta. Primul care a luat cuvintul a fost profesorul de limba rusa de la Colegiul „Trinity" din Dublin, Irlanda, John Murray. Timp de o ora si jumatate, fiecare reprezentant a vorbit despre universitatea la care este angajat.
Seminarul a continuat a doua zi, simbata, de la ora 8.30, cu doua sedinte sustinute in paralel, in Sala Senatului moderate de doi reprezentanti ai Universitatilor din Graz, Austria, si Turku, Finlanda. Ceremonia de incheiere a seminarului pe tema calitatii in invatamint avut la in Aula Magna „Mihai Eminescu" a UAIC. / Lina Vdovii
Niciun comentariu