Vineri, 28 martie a.c., în Aula Mihai Eminescu a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc conferința susținută de jurnalistul, scriitorul și bloggerul francez Pierre Assouline. Cei prezenți au asistat la dezbaterea temei „Franceza Francofoniei: alteritate intimă, identitate pluralăˮ, cu prilejul Zilelor Francofoniei.
Cunoscut ca fiind „critic al enciclopediei Wikipedia”, Pierre Assouline a atras de partea sa numeroase controverse pe parcursul anilor. În cadrul conferinței susținute, acesta și-a exprimat poziția față de utilizării limbii franceze în context global.„Juriul Goncourt este sensibil cînd vine vorba de problema francofoniei. În literatura străină, există autori care scriu în limba engleză și sînt clasați împreună. De exemplu, William Boyd și Salman Rushdie. Se poate vorbi despre o înviere a mitului american. Europenii sînt lipsiți de repere. Alegerea este cea care contează și îndoiala ne face să avansăm.”, precizează jurnalistul.
În 2050, franceza va surclasa limba engleză
Pierre Assouline susține că datorită continentului african, în anul 2050, orizontul lingvistic se va schimba. „În universul francofon se va tripla numărul vorbitorilor de limbă franceză.”, punctează scriitorul.
Evenimentul a inclus și o serie de intervenții din partea publicului, fiindu-i adresate întrebări invitatului, pentru clarificarea unor aspecte referitoare la statutul limbii franceze în cercetările științifice sau despre satisfacțiile unui blogger.„O limbă este asociată cu o cultură. Nu putem să includem exemplul utilizării limbii franceze în cadrul medicinii, pentru că acolo engleza este o limbă universală. Prin utilizarea limbii franceze se poate trece la un alt nivel în ceea ce privește cercetarea. Instituțiile franceze fac parte dintr-o rețea culturală globală. În ceea ce privește satisfacțiile unui blogger, din punct de vedere material, acestea sunt inexistente, deoarece bloggerii nu sînt plătiți. Prin intermediul blogului, îmi creez propriul jurnal. Rapiditatea este cea care primează. Desigur, pe blog nu există nici problema cenzurii. Libertatea de exprimare este importantă. Jurnaliștii care scriu textul uneori nu sînt responsabili pentru titlul care se dă materialului, însă pe blog totul îți aparține. Curiozitatea mea mă trimite către o nevoie de a-i citi pe alții, să le cunosc reacțiile. Pentru mine, această muncă implică să și învăț mult pe parcurs. Cărțile sînt hrănite din lectura blogurilor”, menționează acesta.
Printre blogurile lecturate de francezi se numără cele spaniole și engleze.
Membru al Academiei Goncourt din ianuarie 2012, Pierre Assouline a obținut pe parcursul carierei numeroase distincții, printre care premiul limbii franceze în anul 2007 și premiul des Maisons de la Presse în 2005 pentru romanul „Lutetia”. Zilele Francofoniei în Iași se află la cea de-a XIX-a ediție. Acestea se desfășoară între 28-29 martie și fac parte din seria evenimentelor dedicate lunii francofoniei în România.
Toata stima, cat o fi ea de necesara, pt monsieur Assouline, da’ sa-si aduca aminte ca jumatate din continentul african vorbeste engleza; si, pana la cealalta jumatate, mai sunt si niste vorbitori de portugheza si olandeza. O fi ea francofonia la putere in vestul ceva mai dezvoltat, dar teritorial vorbind, e putin si pana cand internetul nu se va permuta catre franceza – adica niciodata, in afara spatiilor puternic francofone traditional vorbind – nici o sansa sa fie engleza depasita. Nici in 2550.
Dragă Mihai, doar știi că francezii sunt naționaliști.