Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF) anunță modificările făcute de Ministerul Sănătății în ce privește examenul de rezidențiat de anul acesta, care se va desfășura duminică, 20 noiembrie 2016.
Una dintre modificările introduse este schimbarea bibliografiei, și anume înlocuirea vechiului manual, care era traducerea manualului francez de rezidențiat („Le Book des ECN”), cu unul în două volume, intitulat „Compendiu de specialități medico-chirurgicale” și coordonat de de prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, și prof. univ. dr. Victor Stoica de la UMF București.
O altă noutate este faptul că examenul din acest an va consta într-un test unic pe țară, astfel realizîndu-se o clasificare națională.
Printre modificări se mai numără și creșterea duratei rezidențiatului pentru anumite specialități: pentru chirurgie toracică (de la cinci ani la şase ani), cardiologie (de la cinci ani la şase ani), endocrinologie (de la patru ani la cinci ani), gastroenterologie (de la patru ani la cinci ani), geriatrie şi gerontologie (de la patru ani la cinci ani) și se vor înființa noi specialități care vizează patologia pediatrică, cum ar fi cardiologia pediatrică, gastroenterologia pediatrică, nefrologia pediatrică, oncologia și hematologia pediatrică, pneumologia pediatrică.
„Consider că această schimbare este benefică, pentru că se va realiza o apreciere unitară la nivel național, nu mai sunt diferențe în notare. Erau diferențe din punct de vedere al concepției subiectelor – unii puteau să conceapă subiecte ușoare, alții mai grele. Acum există posibilitatea ca cineva care își dorește o anumită specialitate, iar pozițiile (loc și post) pe acea specialitate să se ocupe în centrul universitar, să poată merge în altă parte. S-a lărgit aria de alegere. Așadar, dacă vrei să faci o specialitate, mergi oriunde”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Instrucțiunile pentru candidați sînt transmise de către de Comisia Centrală de Rezidențiat pe site-ul UMF, iar afișarea rezultatelor se va face după semnarea ordinului Ministerului Sănătății de confirmare a rezultatelor.
Concursul de admitere în rezidențiat este organizat de Ministerul Sănătății și va avea loc în șase centre universitare din țară: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Tîrgu Mureș și Timișoara. Pe cele 3.843 de locuri scoase la concurs candidează 6.091 de participanți, dintre care 1.115 în Iași.
Sursă foto: radioiasi.ro
Niciun comentariu