(GENERAL, 14.00) RELATARE – INTRUNIRE – RECTORI / Rectorii din tara s-au intalnit la Iasi.
(CUZANET, Iasi, 29 ianuarie) – Consiliul National al Rectorilor a adunat ieri, 28 ianuarie, in Aula Bibliotecii Central Universitare "Mihai Eminescu" din Iasi (BCU), incepand cu ora 10.00, rectori si prorectori ai universitatilor din tara. La intalnire au participat si Daniel Funeriu, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ecaterina Andronescu, Presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR). Principalele teme dezbatute in cadrul intalnirii au fost noua Lege a Educatiei, criteriile de ierarhizare a universitatilor propuse de CNCSIS si Registrul Matricol Unic.
Inca de la inceput, gazda evenimentului, prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a atras atentia asupra respectarii pauzelor de cafea si de masa, "asa cum italienii, portughezii si spaniolii prin excelenta o fac". Mentiunea rectorului nu a fost neglijata de unii colegi, care cu prima ocazie i-au reamintit ca "pauzele lungi si dese sunt cheia marilor succese". Momentul a fost contrabalansat de seriozitatea interventiei Ecaterinei Andronescu, cea care a tinut sa precizeze ca "ne aflam in fata unor provocari carora trebuie sa le facem fata astfel incat asteptarile societatii sa nu fie dezamagite". Inspirata de "Starea natiunii" prezentata de presedintele american Barack Obama, presedintele CNR a adus in discutie posibile solutii pentru problemele sistemului de invatamant autohton. Mesajul prezentarii "Viitorul depinde de capacitatea noastra de a lucra impreuna" viza incurajarea educatiei, la miza pe insertia absolventilor pe piata muncii, la tratarea cu respect a problemelor, la rolul decisiv al profesorilor in formarea absolventilor.
Un sistem in ofensiva, un buget mai mare
Ministrul Educatiei a subliniat cu aceeasi emfaza ca "forta unei natiuni se vede in momentele dificile. Putem sa fim uniti macar in jurul unui proiect, proiectul educational". De asemenea, acesta a tinut sa precizeze ca "nu am venit sa spun vorbe mari, am venit sa va ascult si sa iau la cunostinta problemele ridicate". Printre problemele amintite de Daniel Funeriu s-au numarat nevoia imperativa a sistemului educational de a avea un Registru Matricol Unic si decredibilizarea invatamantului din cauza "umbrelor care s-au pus in ultimii ani".
Totodata, acesta si-a exprimat dorinta de a porni o ofensiva care consta in selectia resurselor umane de calitate si in deschiderea sistemului de invatamant superior spre tineri. In acest sens, ministrul le-a reamintit celor prezenti de Ordonanta 9/2010, care permite universitatilor si institutelor de cercetare sa ia credite garantate guvernamental pentru a demara proiecte europene si de investitii. Nu in ultimul rand, diplomatul a tinut sa precizeze ca anul acesta bugetul alocat cercetarii este cu 40% mai mare decat cel din anii anteriori.
In replica, rectorii si prorectorii din sala si-au prezentat nemultumirile privind numeroasele contradictii si articole care fac greu de aplicat Legea Educatiei ce va intra in vigoare incepand cu 10 februarie 2011. Astfel, problema autonomiei universitatilor, politica de personal si de finantare a acestora, desfiintarea cumulului de functii – care face imposibila respectarea contractelor semnate la inceputul anului universitar, plata cu ora in urma pensionarii la 65 de ani a cadrelor aflate in functii de conducere care implinesc varsta de pensionare inainte de incheierea mandatului, eliberarea gratuita a diplomelor, adeverintelor, foilor matricole, a actelor de studiu – care afecteaza fondurile proprii ale institutiilor au fost printre cele mai reclamate probleme si au starnit rumoare in randul celor care nu si-au expus public nemultumirile.
Si pentru ca spiritele s-au incins din cauza patosului vorbitorilor, Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi (UMF) a luat cuvantul intempestiv, facand apel la respectarea programului de desfasurare a conferintei si la mentinerea discutiilor pe temele stricte ale acesteia, fara a devia in certuri sau frustrari personale si a reamintit ca "pauza a inceput de mult, pana acum italienii ar fi murit de foame". Interventia acestuia a trecut insa neobservata, pentru ca lista de nemultumiri nu era inca incheiata. Astfel, au fost reclamate si refacerea metodologiei de admitere, discriminarea intre universitatile publice si private, lipsa unei legi care sa reglementeze cercetarea stiintifica, lipsa unei reglementari a activitatii personalului auxiliar si inexistenta unei corelari intre legea educatiei si legea consortiilor.
"Eu gandesc ceea ce spun!"
Liderul Alma Mater, Anton Hadar, a adus in discutie problema desfiintarii cursurilor de doctorat in forma ID si a conditiilor de pensionare a femeilor la varsta de 65 de ani. Acesta a primit o replica prompta din partea ministrului: "fata de altii eu nu doar spun ce gandesc, ci si gandesc ceea ce spun. Le fac pe ambele".
In definitiv, Funeriu s-a multumit doar "sa inregistreze" neajunurile legii, nu a oferit solutii la problemele semnalate de reprezentantii universitatilor, dar i-a asigurat pe cei din sala ca acestea "au fost luate la cunostinta si fiecare institutie va primi raspuns in scris". Mai mult, ministrul a tinut sa precizeze "cateva lucruri clare": universitatile vor fi investite cu o misiune proprie, vor fi deblocate posturile de conferentiar si profesor si nu in ultimul rand, nu universitatile vor fi ierarhizate, ci programele de studii pe care acestea le au. In plus, acesta a subliniat nevoia crearii de mecanisme care sa incurajeze fuziunea intre universitati, deoarece "universitatile din Romania pot face un pas spre concentrarea resurselor".
La final, pe un ton mustrator, diplomatul le-a reamintit celor prezenti in Aula ca "trebuie sa ne obisnuim sa respectam legea si sa ne respectam intre noi respectand legea". / Elena Gherasim, Ramona Balaban
Niciun comentariu