Scriitorul și jurnalistul Radu Paraschivescu a susținut vineri, 9 noiembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași conferința „Foloasele și ponoasele discursului ironic”. La evenimentul care a deschis Zilele BCU Iași au luat parte universitari, personalități ale lumii culturale și administrative a Iaşului, precum și iubitori de literatură și admiratori ai cunoscutului scriitor.
Cuvîntul de introducere a fost susținut de conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul general al BCU, care a amintit că în anul 2018 se împlinesc 70 de ani de cînd a devenit operațională fuziunea a două biblioteci importante: Biblioteca Fundației „Regele Ferdinand I” și Biblioteca Universitară. „Astfel, darul făcut ieșenilor de către Majestatea Sa Regele Ferdinand a devenit o cetate a cărților, cea mai mare bibliotecă din Moldova şi una din cele mai importante biblioteci din România”.
Ioan Milică a mai precizat că în 1947 biblioteca înregistra peste 45.000 de cititori, adică „aproape toată comunitatea academică ieșeană era înscrisă în registrele bibliotecii”, și că, din cauza declinului demografic, în 2020 e posibil ca biblioteca să înregistreze un sfert din numărul de cititori de acum 70 ani. Totodată, el a mulțumit cititorilor, angajaților bibliotecii, precum și cititorilor universităților care, reprezentanții acestora primind cîte o diplomă de onoare.
Conferința propriu-zisă a început cu prezentarea, de către conf. univ. dr. Ioan Milică, a scriitorului Radu Paraschivescu, „o persoană șarmantă, jovială, plină de umor şi inteligență”. În primele sale cuvinte adresate publicului, scriitorul a precizat, cu umor că va fi greu să se ridice la înalțimea așteptărilor, în urma unei prezentări atît de generoase.
După scurte ironii la adresa clasei politice, scriitorul a vorbit despre „foloasele și ponoasele” ironiei.
„Replica ironică este a noastră si o exersăm, cu mai mult sau mai puțin farmec, cu mai multă sau puțină eficiență, dar o facem. E ceva care ține de noi”, a apreciat jurnalistul. Apoi, ca să limpezească noțiunile, a oferit două definiții: „una a ironiei, din perspectivă poetică, și alta a auto-ironiei, care vine în comună partidă cu ironia. Așadar, definiția ironiei din perspectivă poetică este: «Ironia este alcoolul spiritului». Autoironia înseamnă capacitatea de a te vedea cu ochii altora și de a nu te îndrăgosti de ceea ce vezi”. Totodată, el a expus situații în care „recursul la ironie trebuie să servească mai multor scopuri. Printre ele, crearea unei atmosfere destinse, în ideea că atmosfera dintr-o sală de spectacole, de conferințe sau chiar între prieteni poate fi țeapănă, rigidă, iar o vorbă aruncată jovial, dezinvolt, poate dezgheța apele. De asemenea, ironia te poate ajuta să evaluezi o situație și să nu o faci foarte-foarte brutal. Ironia are o componentă de resort educativ”.
Despre funcțiile autoironiei
După mai multe exemple în care este folosită ironia, scriitorul a prezentat funcțiile autoironiei – recunoașterea unei erori și plasarea emițătorului pe picior de egalitate cu interlocutorul, de obicei pentru ca una din cele două persoane să se dezinhibe; abordarea disimulată a interlocutorului prin autopersiflare, care, la rîndul său, alături de autoironie, este un semn de inteligență. „Ironia trebuie să fie inteligentă, să fie intenționată, într-o țară în care umorul involuntar triumfă “, a spus scriitorul.
Radu Paraschivescu a exemplificat, spre deliciul publicului, anumite tipuri de rîs, definind apoi, pe rînd, pamfletul și epigrama. Scriitorul a apreciat că în România modernă „există două conducte ale ironiei si autoironiei: Andrei Pleșu și Radu Cosașu”.
La final, jurnalistul a prezentat publicului cîteva texte în care se poate identifica discursul ironic sau pamfletul, lăsîndu-i pe cei aflați în sală să ghicească cine le-a scris. După acest „joc”, Radu Paraschivescu a vorbit și despre „ponoasele discursului ironic”: minimalizarea, înțelegerea greșită, opacitatea și simularea neînțelegerii.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, care se desfășoară, anul acesta, între 9-11 noiembrie.
Radu Paraschivescu este jurnalist, prozator, redactor de carte la Editura Humanitas și traducător din autori englezi, americani, canadieni și francezi, printre care Virginia Woolf, John Steinbeck, William Golding, John Grisham. Este cunoscut publicului larg și ca realizator și prezentator al emisiunilor de televiziune „Dă-te la o carte” și „Pastila de limbă”, difuzate de postul TV Digi 24.
de Andrei OANCEA
Niciun comentariu