Cu toate că anul acesta Iașul se află pe al treilea loc după numărul de posturi și locuri scoase la concursul național de intrare în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, profesorii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) spun că există în continuare specialități deficitare, în care lucrează specialiști prea puțini în comparație cu dezvoltarea domeniului de activitate.
Reprezentanții UMF susțin că deficitul înregistrat la aceste specializări afectează funcționarea sistemului medical.
„Specialitățile deficitare sînt cele care s-au dezvoltat mai mult, în momentul de față, spre exemplu, radioterapie. Avem foarte puțin specialiști în domeniu, iar nevoia de radioterapeuți este din ce în ce mai mare pentru că institutele specializate, cum ar fi cele din Iași, București, Cluj-Napoca și din Tîrgu Mureș, au o dotare corespunzătoare. Din păcate această specialitatea nu a fost promovată, încît ne dorim ca anul acesta să fie doritori pentru ea. Alte specialități deficitare sînt chirurgia cardiacă și chirurgia vasculară, unde sînt puțini specialiști”, a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultății de Medicină de la UMF.
Pentru examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății pe data de 23 noiembrie, Iașul are alocate anul acesta 320 de locuri în domeniul medicină, comparativ cu 665 de locuri oferite Bucureștiului și 378 pentru Cluj-Napoca.
Însă centrul universitar Iași are alocate cele mai multe posturi în domeniul medicinei dentară, 70, fiind urmat de Timișoara, București și Craiova. Pentru domeniul farmacie, Iașul are alocate 34 de locuri, în comparație cu 22 de locuri alocate pentru București și 21 pentru Cluj-Napoca. Astfel din numărul total de posturi și locuri scoase la concursul național la rezidențiat, Iașul a obținut 424.
Sursă foto: icanswfl.org
Niciun comentariu