Joi, 20 martie a.c., în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) a avut loc sesiunea plenară intitulată „Criza economică și socială: soluții ale asistenței sociale”. „Începînd cu cea de-a doua ediție, Zilele Asistenței Sociale se bucură și de o participare internațională”, a declarat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași. Invitatul special al acestei prelegeri a fost prof. univ dr. Claudio Bolzman din cadrul Universității din Geneva, al Înaltei Școli care se ocupă cu formarea asistenților sociali.
În Elveția există peste 2000 de sisteme diferite de asistență socială
Claudio Bolzman le-a oferit celor prezenți o perspectivă de ansamblu asupra sistemului social din Elveția. „S-a dezvoltat foarte mult asistența socială în legătură cu statul social. Nimic nu este roz în Elveția, există șomaj, dar și o tendință de legalizare a muncii. Atunci cînd populației nu îi convine ceva, se apelează la referendum. Există din ce în ce mai multe persoane care au nevoie de ajutor social”, a menționat acesta.
Invitatul a făcut o analiză a implicării individului în societate și a responsabilității acestuia în vederea dezvoltării sociale. „Există un eveniment în viața fiecărei persoane care o poate determina să apeleze la ajutor social. Sistemul social are diferite caracteristici: responsabilitate, activare, cuantificare. Individul este responsabil în contextul social, acesta trebuie motivat să își ia soarta în propriile mîini. Aici intervine rolul activării sociale. El trebuie să demonstreze că face eforturi”, a menționat Claudio Bolzman.
Elveția, țara unde există venit minim de reinserție
„Există o creștere a exigențelor în ceea ce privește obținerea ajutorului de șomaj pentru cazurile de invaliditate. Marea problemă este că sînt din ce în ce mai mulți beneficiari care nu sînt în stare să demonstreze că pot deveni activi social. Doar o treime din persoane sînt în noua logică de stat”, a menționat invitatul. În Elveția, serviciile de șomaj sînt evaluate în funcție de rata lor de plasare. Dacă acestea contribuie la ajutorarea persoanei aflate în condiții limită, finanțarea este mai mare în acest sector.
Sistemul cere să faci mai mult pentru mai puțin
În țara cantoanelor, asistenții sociali sînt cei care cunosc subtilitățile sistemului. Elveția a fost lovită de criza financiară în anul 2008, ea confruntîndu-se și cu probleme și în cadrul sistemului social. „Se mizează pe împuternicirea beneficiarului, pe introducerea modelelor alternative pe asistență socială. Asistenții sociali propun alocarea unui mai mare pentru lucrul cu persoanele din sistem, să se acționeze în favoarea creșterii stimei de sine și a încrederii. Este nevoie să fie susținuți, există modalități prin care persoana caută și alte forme de recunoaștere socială, în afara muncii.”, a concluzionat Claudio Bolzman.
Serviciile sociale din Elveția au mai multe rădăcini, iar una din ele e cea religioasă
Sesiunea plenară a inclus și o serie de întrebări adresate de către public, la care invitatul a trebuit să răspundă. S-a pus problema rolului familiei în societatea elvețiană, a eutanasierii copiilor, precum și statutul colaborării între instituțiile religioase și cele ale statului. „În ceea ce privește rolul familiei există o tensiune între importanța ce i se acordă familiei și diversificarea modurilor de viață familială: familii compuse, mixte cultural sau monoparentale. Există o tendință de a avea o politică de familie la nivelul țării, dar aceasta e mai evidentă la nivel cantonal. Eutanasierea copiilor reprezintă o dezbatere recentă în Elveția. Țara este liberală în ceea ce privește condiția persoanelor aflate la sfîrșitul vieții. În legătură cu colaborarea dintre asistența socială și instituțiile religioase, sistemul social e un stat al solidarității sociale. Elveția este țara unde se acceptă diversitatea. Sînt cantoane în care există o strînsă legătură între biserică și stat”, a declarat Claudio Bolzman.
Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. Dumitru Stan, din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul UAIC, iar traducerea a fost asigurată de prof. univ. dr. Ion Ionescu din cadrul Departamentului de Sociologie şi Asistență Socială al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice.Evenimentul a făcut parte din cadrul Zilelor Asistenței Sociale.
Niciun comentariu