Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat vineri, 25 octombrie, în Sala „Cristea Niculescu-Otin”, Conferința pentru lansarea proiectului „Dezvoltarea culturii antreprenoriale a studenților de la inginerie și arhitectură prin crearea unei rețele de centre de pregătire în antreprenoriat-AntreprenorIng”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Proiectul, în valoare de aproximativ 8 milioane lei, are ca obiectiv creșterea participării la învățămîntul terțiar universitar și non-universitar pentru 500 de studenți, 300 de elevi și 80 de cadre didactice, și se va derula în perioada 2019-2021.
Conferința a fost susținută de prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorectorul responsabil cu activitatea didactică, inițiatorul și directorul proiectului, de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității și de conf. univ. dr. ing. Cristiana Istrate, preşedintele Consiliului Executiv al Societății Antreprenoriale Studențești (SAS) TUIASI.
La conferință au fost prezenți circa 100 de studenți ai Politehnicii, dar și elevi de liceu din Iași și din orașele învecinate, precum Botoșani sau Suceava, interesați de domeniile de studii tehnice. Pe lîngă aceștia, la conferință au mai participat și profesorii care se vor ocupa de coordonarea cursurilor de antepreprenoriat în cadrul fiecărei facultăți a Universității Tehnice.
În deschidere, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin a prezentat scopul, etapele și modul de realizare, dar și care sunt rezultatele estimate ale proiectului. Acesta va consta într-un un curs de educație anteprenorială în aria tehnică, derulat sub forma unei discipline facultative, împărțită în trei semestre de studiu. Studenții vor participa la workshopuri, la prelegeri de specialitate și vor învăța noțiuni de bază din domenii ce vor constitui meseriile viitorului, precum Marketing digital, Economia circulară, Eco-prenoriat, Modele de afacere, Creativitate, Gîndire critică, Comunicare digitală, Proprietate intelectuală.
Directorul proiectului a subliniat că își dorește să implementeze „tehnici moderne de predare și învățare. Important este ca studenții noștri să învețe care este atitudinea potrivită în anteprenoriat; nu dorim să-i încărcăm și mai mult. De asemenea, insistăm foarte mult pe studiul individual”. Totodată, a mai menționat că studenții participanți la acest curs vor avea ocazia să își testeze competențele dobîndite sub forma unor idei de afaceri, iar cele mai valoroase dintre acestea vor fi premiate în bani. „ Acordăm șansa ca oricare tînăr să se reinventeze”, a spus prorectorul Neculai Seghedin.
În cadrul acestui proiect se vor oferi 400 de burse pentru studenții ce provin din medii vulnerabile (din mediul rural, romi), în valoare de 280 lei pe lună, timp de trei semestre, și 100 de burse pentru elevi, în valoare de 100 lei pe lună, timp de 12 luni.
Vizibil entuziasmat de proiect, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice, a glumit spunînd că a „fost deranjat din biroul său comod și trezit din somn” pentru a participa la această conferință, însă nu s-ar supăra să fie „trezit mai des pentru astfel de proiecte”. Acesta a menționat că își dorește ca acest proiect de anteprenoriat să dea naștere unei rețele, „care să se individualizeze și care să aibă propria amprentă”.
În ultima parte a conferinței, conf. univ. dr. ing. Cristiana Istrate, expert în formarea studenților, a supus atenției publicului tema „Cine construiește viitorul: ingineri vs anteprenori”. Aceasta a prezentat tipologiile studenților sau viitorilor studenți pe care le-a întîlnit pe parcursul carierei sale, care sînt valorile acestora și ce înseamnă comportamentul practic. „Cei care au succes sînt cei care au viziune și gîndesc cu un pas înainte. Anteprenoriatul nu înseamnă doar să inițiezi un proiect, ci și să ți-l asumi cap-coadă în cadrul unei companii”. De asemenea, a vorbit și despre care vor fi și cum vor arăta meseriile în viitor, despre robotizare și despre dispariția a sute de mii de locuri de muncă, menționînd că „de asta este important pentru studenții noștri să învețe să se adapteze”.
„Tinerii vor căpăta cunoștințe de a-și monetiza ideile, ca cele mai valoroase concepte ale lor să nu rămînă puse deoparte din lipsă de sprijin material sau teoretic, aplicativ. Asta nu înseamnă că vor avea toți afaceri proprii, dar, dacă se vor angaja în alte părți, vor avea cunoștințele specifice de management și de anteprenoriat”, a precizat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.
Proiectul „ Dezvoltarea culturii antreprenoriale a studenților de la inginerie și arhitectură prin crearea unei rețele de centre de pregătire în antreprenoriat-AntreprenorIng” a fost scris și gîndit începînd din anul 2017, însă abia în luna octombrie a acestui an a primit fondurile și aprobarea necesare derulării.
Niciun comentariu