Fondatorul artei marțiale Qwan Ki Do, vietnamezul Pham Xuan Tong, a primit vineri, 18 mai, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Ceremonia a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității, la eveniment fiind prezente peste 300 de persoane.
Comisia de elaborare Laudatio a fost formată din președintele comisiei, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de Credite al UAIC, prof. univ. dr Ovidiu Gabriel Iancu, Președintele Senatului Universității, prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii, conf. univ. dr. Beatrice-Aurelia Abalașei, Decanul Facultății de Educație Fizică și Sport de la UAIC și conf. univ. dr. Adrian Cojocariu, de la aceeași facultate.
Cuvîntul de început a fost luat de către prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, care a precizat că propunerea de acordare a acestui titlu onorific lui Pham Xuan Tong a venit anul trecut, din partea conducerii Facultății de Educație Fizică și Sport. „Sărbătorim astăzi la Iași «Săptămîna europeană la UAIC». Prima zi a acestei săptămîni importante va rămîne în memoria tuturor pentru că vom participa împreună la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa fondatorului artelor marțiale, Pham Xuan Tong”, a adăugat președintele comisiei.
Laudatio a fost citit de către conf. univ. dr. Adrian Cojocariu. Printr-o completare la textul clasic, conferențiarul a spus că astăzi „este un moment festiv, o zi de sărbătoare pentru Universitatea noastră și pentru Facultatea de Educație Fizică și Sport”, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa către Pham Xuan Tong dobîndind „dimensiuni simbolice în semn de apreciere pentru contribuția însemnată a dumnealui la domeniul sportului dar și la patrimoniul spiritualității universale”.
După textul de Laudatio, Mihaela Onofrei a citit diploma de Doctor Honoris Causa, în limba franceză, maestrul Pham Xuan Tong primind-o pe fondul cîntecului „La mulți ani” din partea reprezentanților Comisiei de Laudatio.
După decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, cuvîntul a fost luat de către Pham Xuan Tong. „Sînt foarte emoționat pentru această distincție pe care Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași mi-a acordat-o. Este prima universitate din lume care s-a gîndit la un astfel de lucru, la sărbătorirea unei arte marțiale”, și-a început discursul fondatorul Qwan Ki Do.
Maestrul a continuat precizînd că este „emoționat și recunoscător pentru tot ce a făcut Universitatea și Facultatea de Educație Fizică și Sport” pentru a fi prezent în fața publicului. Acesta nu a omis să le mulțumească tuturor persoanelor care „au ajutat acest sport și pe mine o dată cu el să evolueze”, dar și lui Florentin Marinescu, președintele Federației Române de Arte Marțiale, prezent în sală. Mai apoi, vorbind despre scopul artelor marțiale, acesta a precizat că „sînt o cale care permite cuiva să devină cineva, să se regăsească pe el, în sensul educației și construcției omului și spiritului”.
„Trebuie să trăim momentul, să fim fericiți de tot ce ne înconjoară” sau „Fiecare respirație te aduce mai aproape de sfîrșitul vieții. De aceea trebuie să trăiești fiecare moment din plin.”
„Nu mi-am imaginat niciodată, crescînd într-o țară măcinată de războaie, că voi putea să vorbesc astăzi despre Qwan Ki Do. Acest sport, chiar dacă își are originile în Asia, s-a născut în Europa. Aici a fost dezvoltat, practicat și îmbunătățit. În final, doresc să le mulțumesc tuturor actorilor care au făcut tot posibilul ca astăzi să putem vorbi despre acest sport minunat”, a încheiat Pham Xuan Tong.
După discursul de mulțumire, marele maestru a continuat să vorbească despre istoria, originile și beneficiile Qwan Ki Do-ului. Fiind create de către soldați pentru a lupta, artele marțiale au evoluat cu trecerea anilor, metodele și scopurile schimbîndu-se radical. „Artele marțiale nu trebuie folosite în scopuri rele, ci doar atunci cînd este strictă nevoie”. Vorbind despre cel mai rîvnit obiect pentru un luptător de arte marțiale, centura cu cît mai mulți dani, acesta a precizat că „centura aceea pe care mulți o folosesc ca un scop de laudă nu te face cel mai bun. Ea este doar un obiect care reprezintă nivelul la care ești în acel moment. Ceea ce ești tu ca persoană, ce faci și ce gîndești te face cel mai bun”.
Acesta a continuat vorbind despre cele două elemente esențiale în artele marțiale, pregătirea fizică și psihică. Discursul său s-a axat pe situația mentalului, a stării psihice. „Cînd mentalul este bine, și corpul este sănătos.”
Spre sfîrșitul discuției, maestrul a precizat că trebuie să învățăm să fim recunoscători pentru orice, în special pentru libertate, deoarece „asta înseamnă artele marțiale”. La final, Pham Xuan Tong a primit buchete de flori din partea UAIC și a președintelui Federației Române de Arte Marțiale.
Născut pe 17 iulie 1947, în Bong Hai, o localitate din provincia Ninh Binh din Vietnam, maestrul Pham Xuan Tong este o legendă vie a artelor marțiale, fiind considerat o comoară națională de către statul francez, unde și-a început studiile academice.
Niciun comentariu