Facultatea de Geografie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) se pregateste sa gazduiasca aproximativ 32 de candidati la concursul de burse „Eugen Ionescu”, concurs gestionat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Agentia Universitara a Francofoniei. Bursele „Eugen Ionescu” se acorda din 2007: Guvernul Romaniei acorda doctoranzilor si cercetatorilor din tarile membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei burse pentru studii doctorale si de cercetare cu o durata intre trei si zece luni, in institutii de invatamant superior din Romania. Bugetul alocat acestui proiect este de un milion de euro anual. „Majoritatea doctoranzilor si postdoctoranzilor care au solicitat aceasta bursa sunt in domeniul geografie (25), restul (7) sunt in domeniul geologie, iar subdomeniul ales corespunde temei de doctorat care a fost stabilita de universitatea de provenienta”, a declarat prof. univ. dr. Ionel Muntele, cancelarul Facultatii de Geografie-Geologie. Acestia sunt din tari francofone ce nu apartin Uniunii Europene, cum ar fi Camerun, Coasta de Fildes, Republica Centrafricana, Senegal, Ciad, Madagascar.
„Nu stim cati vor ramane deoarece se va face o selectie in functie de calitatea proiectului depus, doctoral sau post-doctoral, dar avand in vedere ca anul trecut au fost 8 astfel de doctoranzi din 16 care s-au inscris, iar acum daca avem 32, probabil vor fi mai multi”, a mai precizat prof. univ. dr. Ionel Muntele.
Participantii vin pentru consultanta, stagiu de specializare, perfectionare, schimb de experienta care va dura trei sau patru luni, din aprilie a.c. pana in octombrie a.c. Procesarea dosarelor s-a facut in perioada decembrie 2010-ianuarie 2011. Selectia este facuta de conducerea facultatii care examineaza dosarul, cauta un potential indrumator, conform specializarii proiectului propus, si trimite documentele necesare la relatii internationale: acordul de studiu si atestatul de primire in cadrul unei echipe de cercetare, pe durata bursei.
Atribuirea burselor se bazeaza atat pe calitatea stiintifica, cat si oportunitatea candidaturii pentru dezvoltarea regiunii de origine si pentru progresele cercetarii din universitatile romanesti.
Ana-Maria Podaru
Niciun comentariu