(GENERAL, 16.00) UMF – CONFERINTA – MEDICI / Aproape 120 de medici din Moldova au discutat astazi despre calitatea serviciilor medicale din Romania.

(CUZANET, Iasi,19 martie) – Astazi, 19 martie, la ora 10.00,  in Aula „Geroge Emil Palade” a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF) Iasi, a avut loc conferinta regionala intitulata “Asigurarea Calitatii Seviciilor Medicale” organizata de Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi. In cadrul conferintei s-au adunat toate cadrele medicale din judetul Moldova, fiind prezenti aproximativ 120 dintre cei 150 de medici invitati. De la conferinta n-au lipsit parlamentarul Tudor Cihodaru, seful Unitatii de Primire Urgente a Spitalului “Sf. Ioan” din Iasi, deputatul Petru Movila, prof. univ.dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Cepoi, presedintele DSP Iasi, prof. univ.dr  Stamatin Maria, prorector pe probleme de studii postuniversitare la UMF Iasi si dr. Iulian Serban, directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi.

Evenimentul a debutat cu discursul presedintelui DSP Iasi, Vasile Cepoi, care a pus in discutie adevarata reforma in medicina care „ar trebui sa fie bazata pe asigurarea serviciilor medicale de calitate”. Acesta a prezentat principalele puncte de dezabtere din cadrul conferintei printre care s-au numarat „adopatarea unui protocol de preluare a participantilor intre spitalele din regiunea nord-est, adoptarea unui protocol de indrumare metodologica (pe specialitati, care sa fie asigurata de UMF Iasi) si infiintarea unei Asociatii pentru Asigurarea Calitatii Serviciilor Medicale”.

Indrumarea metodologica a spitalelor din Moldova va fi facuta de UMF Iasi

A urmat apoi discursul rectorului UMF Iasi, prof. univ. dr. Vasile Astarstoae, care a pus problema reformei intrabandu-se „de ce dupa atatia ani de reforma in sistemul sanitar, rezultatul este acelasi. Presedintele Colegiului Medicilor a vorbit si despre „inegalitatile de tratare a pacientilor din sistemul medical” aducand aminte ca „Romania este singura tara din Europa in care cetatenii sunt si asigurati si neasigurati”. Rectorul Astarastaoe a pus si problema liderilor incapabili sa decida intr-un spital indemnanand la solidaritate „pentru a-i inlatura din functii”, atingand si punctul doi al dezbaterii, cel privind indrumarea metodologica in care este implicata UMF Iasi, precizand ca aceasta „nu este un control pe fiecare judet si nici o incercare a Iasului de a-si impune autoritatea fata de alte judete”.

A urmat apoi o prezentare cu statistica cazurilor de spitalizare rezolvate in 2009, puse la dispozitie de DSP Iasi, care arata ca spitalele din Iasi au rezolvat 147.539 dintr-un  total de 208.008 de cazuri inregistrate in Moldova.  S-au dat exemple si de cazuri care nu fost solutionate, in care neinterventia medicilor au condus la decese. S-au prezentat si problemele care apar in timpul transferului pacientului dintr-un spital in altul si de asemenea s-au propus si solutii pentru rezolvarea lor. Potrivit DSP Iasi, apar deficiente in momentul in care „spitalul primitor nu-si da acordul pentru transfer, cand se face o prezentare incompleta si incorecta a cazului pentru care se solicita transferul si cand pe ambulanta nu se acorda asistenta medicala”. Tot aici s-a pus  problema ca Iasul nu are un spital cu toate specializarile, iar asta face ca „pacientul sa fie purtat la mai multe spitale pentru examene complete”. Directorul DSP Iasi a venit si cu o solutie propunand semnarea unui „protocol de colaborare” astfel incat sa se faca „o comunicare pe linii telefonice intre medicii de garda”.
 
Medicii ieseni acuza medicii din teritoriu de „lipsa de responsabilitate”

De asemenea un medic de la Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii „Sf. Maria” din Iasi a sesizat DSP-ul ca in spital nu exista niciun medic specialist in chirurgie cardiovasculara. Vasile Astarastoae a ocolit discutia condamanand minsiterul care „acuza de fiecare data ca directorul de spiatal este vinovat”. Un alt medic iesean a adus dezbaterii si problema costurilor afirmand ca „exista o presiune foarte mare din parte Ministerului asupra spitalelor din Iasi de a reduce costurile”. El a acuzat faptul ca „aceasta presiune exista si in teritoriu, de aceea si faptul ca spitalele din teritoriu trimit pacientii la Iasi, chiar daca exista medici specialisti in respectivele spitale”. Problema nu a ramas nesanctionata de acelasi medic, care a venit cu propunerea ca „fiecare medic sa puna pe hartie competentele sale. Asta pot sa fac, asta nu pot sa fac! Este inadmisibil ca in doua cazuri similare, unul sa fie rezolvat, iar celalalt sa fie transferat la alt spital”.
A urmat apoi discursul parlamentarului Tudor Cihodaru care a amintit de „necesitatea unei legi a malpraxisului medical” considerand inadmisibil „ca medicii sa fie executati in piata”.

Rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae a indemnat la solidaritate spunanand ca „orice medic greseste. Asta este. Nu suntem roboti. Pentru ca daca nu exista colaborare o sa ne bagam unul pe altul. Ca ai incalcat articolul cutare, articolul cutare”. Prof. univ. dr. Ioana Grigoras (UMF Iasi) a venit in completarea rectorului UMF Iasi precizand ca „ in cazul transferului de pacienti exista frica de responsabilitate, de aceea modalitatile de transport provoaca dezastre”, fiind de acord ca indrumarea metodologica sa se faca de UMF Iasi.

Aproape toti medicii ieseni au criticat vehement modul de solutionare a cazurilor in teritoriu afirmand ca „protocolul in Iasi este destul de bun. Exista cazuri care pot fi rezolvate in teritoriu si totusi se trimit la Iasi. Totusi exista medici primari si acolo doar ca exista o lipsa de responsabilitate”.
 
DSP Iasi propune infiintarea unui ONG care sa clasifice spitalele in Moldova

In dezbatere a luat cuvantul si deputatul iesean Petru Movila care a adus aminte de „proiectul de lege depus de Colegiul Medicilor la Minister”, aratandu-se incantat de faptul ca indrumarea metodologica a medicilor va fi facuta de UMF Iasi, afirmand ca „rolul acesteia este unul important, chiar daca sunt orgolii intre medici”. In finalul discursului parlamentarul si-a aratat sprijinul fata de proiectul de lege depus  de rectorul UMF Iasi la Minister, spunand ca „daca nu veti primi raspunsul de la Minister saptamana aceasta, il vom depune la Camera Deputatilor”. Rectorul UMF i-a raspuns acestuia ca va primi un raspuns intrucat „ in spatele acestui proiect se gasesc cam 4 milioane de voturi”, precizand ca „proiectul putea fi depus si prin initiativa cetateneasca”. Astarastoae s-a referit si la indrumarea metodologica „care a trecut de Senat” facand referire la rolul UMF Iasi „care va acredita spitalele prin trimiterea rezidentilor in teritoriu”,
considerand ca „si acestia sunt o forta de munca utila in orice spital”, aratandu-si totodata optimismul ca acest proiect va trece si de Parlament.

In final, a tinut un discurs dr. Ioan Serban, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Iasi, care a vorbit despre protocolul dintre medici ca fiind „o regula, care trebuie respectata de toti pentru a nu fi sanctionati”. Totodata s-a referit si la organizarea spitalelor despre care considera ca „lasa de dorit. El nu a criticat ca „directorii nu-si fac treaba” ci a sanctionat sistemul spunand ca „problema e ca noi lucram intr-un spital vechi de 200 de ani, cum e Spiridonul”.  Intr-un final, directorul DSP Iasi a supus la vot punctele dezbatute, fiind votate doar primele doua puncte, cele referitoare la „adoptarea unui protocol de preluare a pacientilor intre spitale” si la „indrumarea metodologica care va fi facuta de UMF Iasi”. Punctul care facea referire la „infiintarea unei asociatii pentru Asigurarea Calitatii Serviciilor Medicale” n-a fost votat, urmand ca medicii sa trimita propuneri pana pe 26 martie a.c. Potrivit directorului DSP Iasi, „ONG-ul va avea ca scop protejarea medicilor si in acelasi timp desolidarizarea fata de cei care nu-si fac treaba”. Tot prin aceasta asociatie va fi facuta si o clasificare medicala a spitalelor in Moldova. / Leonas Vezeteu