Joi, 18 noiembrie, în cadrul celei de-a 28-a ediții a Tîrgului de Carte Gaudeamus Radio România, la care participă și Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), au fost lansate patru volume din Colecția SOPHIA – Avem întotdeauna dreptate?, de prof. univ. dr. Constantin Sălăvăstru, Ieșind din mintea captivă, de prof. univ. dr. Anton Carpinschi, Aventurile posibilului. Două secole de filosofie politică hegeliană, coordonat de conf. univ. dr. Emanuel Copilaș, și Conștiință și intenționalitate. Dimensiunea ontologică și fenomenologică a conștiinței la Dumitru Stăniloae și Jean-Luc Marion, de pr. dr. Daniel Isai. Evenimentul a avut loc la Librăria „Orest Trafali” din Iași, fiind transmis online și pe paginile Tîrgului de Carte Gaudeamus și Editurii UAIC, precum și pe gaudeamus.ro.
Manifestarea a început la ora 15:00, cu o scurtă prezentare a volumelor, făcută de Adrian Acatrinei, reprezentant al editurii UAIC. A vorbit apoi coordonatorul Colecției SOPHIA, prof. univ. dr. George Bondor, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a UAIC, care a subliniat că această colecție este „o think factory (n.r. – fabrică de gîndire), deoarece reprezintă un laborator în care se formează atît tinerii cercetători, iar profesorii consacrați, cercetători cu experiență își publică volumele filosofice”. De asemenea, acesta a anunțat în avanpremieră apariția volumului colectiv Seriozitatea Jocului, coordonat de conf. univ. dr. Diana Mărgărit, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice și de cercetătorul Ciprian Jeler.
A urmat prezentarea cărții Ieșind din mintea captivă, de prof. univ. dr. Anton Carpinschi, un volum de teorie politică. Prof. univ. dr. Ioan Alexandru Tofan a prezentat volumul, precizînd că „este o carte nouă despre o problemă veche, și anume despre lipsa curajului de a gîndi”. Autorul cărții, prof. univ. dr. Anton Carpinschi, a relatat despre „șantierul” acestei lucrări și a menționat că o privește ca pe o „autobiografie a filosofică spirituală”.
Următorul volum lansat a fost Avem întotdeauna dreptate?, de prof. univ. dr. Constantin Sălăvăstru. Cel care a descris această carte de retorică și teoria argumentării a fost conf. univ. dr. Ioan-Alexandru Grădinaru, care a precizat că este „o lucrare extrem de actuală, deoarece însuși titlul provocator trimite pe orbita gîndirii o interogație fundamentală”. El a mai spus că ceea ce vrea să transmită autorul prin intermediul cărții este faptul că „ne aflăm în fața unui hybris (n.r. mîndrie nemăsurată) de a crede că avem întotdeauna dreptate”.
Evenimentul a continuat cu o discuție despre cartea Aventurile posibilului. Două secole de filosofie politică hegeliană, coordonată de conf. univ. dr. Emanuel Copilaș, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Acesta a apreciat că ideea pe care se centrează lucrarea a pornit de la recunoașterea faptului că în cultura română filosoful Hegel este marginalizat și că autorii au încercat să erodeze anumite stereotipii care există despre filosofia politică hegeliană.
Cartea prof. univ. dr. Daniel Isai, Conștiință și intenționalitate. Dimensiunea ontologică și fenomenologică a conștiinței la Dumitru Stăniloae și Jean-Luc Marion nu a fost discutată în detaliu, deoarece autorul nu a putut fi prezent la lansare.
Manifestarea s-a încheiat cu discursul cercetătorului Ciprian Jeler, care a vorbit în avanpremieră editorială despre Seriozitatea Jocului. Acesta a precizat că volumul reunește o parte dintre lucrările susținute la un colocviu organizat timp de șapte ani la Iași.
Tîrgul de Carte Gaudeamus Radio România este o manifestare culturală cu o tradiție de aproape trei decenii, care promovează noutățile editoriale. Prima ediție a tîrgului a avut loc în 1994, fiind realizat de către Radio România în colaborare cu Editura All și cu Euromedia. Ediția din acest an a început miercuri, 17 noiembrie, în format exclusiv online și continuă pînă duminică, 21 noiembrie, fiind prezente 80 de standuri virtuale și peste 60 de evenimente editoriale, majoritatea lansări și prezentări de carte în premieră.
Niciun comentariu