Filiala de la Iași a Asociației Internaționale ELSA (The European Law Student Association) a prezentat miercuri, 24 octombrie, în sala P10 a Facultății de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, proiectul „Postuniversitaria”.
Prin intermediul acestuia, studenții de la Drept au oportunitatea de a face practică, timp de două săptămîni, într-o instituție juridică din Iași, în afară de practica obligatorie pe care trebuie să o facă studenții din anii III și IV. Prezentarea acestui proiect se organizează semestrial, de 20 de ani.
Marina Dobrotă, fost vicepreședintă a Departamentului STEP (Student Trainee Exchange Programee) și studentă în anul al III-lea, a prezentat studenților prezenți instituțiile partenere și modalitatea prin care se pot înscrie în acest proiect, avantajele și dezavantajele, dar și așteptările pe care trebuie să le aibă de la „Postuniversitaria”. Aceasta i-a atenționat pe viitorii practicanți să nu aibă așteptări extraordinar de mari, deoarece, fiind la început de drum, nu vor avea prea multe de făcut în cadrul practicii, ci vor fi mai mult niște observatori.
„Practica celor de la Drept este plictisitoare. Pentru că sunt profesii extrem de tehnice (n.r. cele din domeniul juridic) și, de la cunoștințele celor din anii II, III sau chiar IV, pînă la ceea ce face un profesionist este o distanță atît de mare, tehnic, încît dumneavoastră (n.r. studenților) vă lipsesc instrumentele de a evalua ce se întîmplă acolo. Nu puteți spera la momentul acesta să faceți decît să observați”, a subliniat conf. univ. dr. Ioana Costea, prodecan cu activitatea științifică și problemele studențești la Facultatea de Drept.
Față de anii trecuți, procesul de înscriere s-a schimbat. Pînă anul acesta, studenții care erau interesați, erau repatizați la instituții în funcție de cum s-au descurcat la interviu și de locurile disponibile. Anul acesta, însă, studenții își pot alege încă de la completarea formularului de înscriere la ce instituție vor să aplice. Această schimbare a fost generată de dorința celor din ELSA de a le oferi viitorilor practicanți oferte ce se mulează cît mai bine pe cunoștințele și pregătirea fiecăruia.
În funcție de cerințele postului, instituțiile juridice care au oferit locuri de practică au impus condiții de participare. Astfel, Serviciul de Probațiune, Judecătoria, Tribunalul, Curtea de Apel, Parchetul Militar, Tribunalul Militar, Birou Executor Judecătoresc și IML acceptă studenți care sunt cel puțin în anul al II-lea de studiu, iar Consilierul Juridic și APIA primesc studenți din toți anii.
Niciun comentariu