Vineri, 6 decembrie, la Muzeul Unirii din Iași a avut loc vernisajul expozițiilor „Mărturii ale eleganței: Costumul diplomatic românesc” și „Suveniruri din capitala de altădată. Obiecte ale diplomaților români în patrimoniul cultural ieșean”, organizat de Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Facultatea de Istorie și Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași. La vernisaj au participat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Național Muzeal „Moldova” din Iași, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultății de Istorie a UAIC, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, directorul Muzeului Universității, dr. Doru Liciu, directorul Arhivelor Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Virgil Băbîi, directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași, dar și numeroși istorici și muzeografi ieșeni
Expozițiile cuprind fotografii, obiecte personale ale diplomaților începutului de secol al XIX-lea, precum servietele, ceasurile de buzunar și costumele aparținînd lui Mihail Kogălniceanu sau Radu Crutzescu.
În deschiderea vernisajului, dr. Doru Liciu, directorul Arhivelor Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a vorbit despre istoria costumelor diplomatice și despre introducerea lor pe teritoriul românesc. „Costumele diplomatice sînt produse la începutul secolului al XIX-lea și România s-a racordat acestei tendințe, primele uniforme civile fiind introduse în Moldova în anul 1835. La jumătatea secolului, diplomații primesc aceste costume care la început erau identice și pentru judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și pentru diplomați”, a explicat dr. Doru Liciu. Acesta a mai precizat că reglementarea costumului diplomatic s-a realizat mai tîrziu, mai exact în 1871, primul regulament în acest sens intrînd în vigoare în timpul domniei regelui Carol I.
În continuarea evenimentului, lect. univ. dr. Adrian Vițalaru, de la Facultatea de Istorie a UAIC, a vorbit despre rolul celor două expoziții, de a umaniza trecutul diplomației românești și de a pune laolaltă piesele arhivelor din muzeele ieșene, în principal. El a subliniat că în Iași există o mare colecție de decorații, costumul diplomatului Radu Crutzescu, dar și obiectele lui Victor Cădere, jurist și diplomat român.
Obiectele care fac parte din cele două expoziții – medalii, fotografii, costume și decorații pot fi admirate de publicul ieșean timp de o lună de zile, la Muzeul Unirii Iași. Cele două expoziții sînt incluse în programul Colocviului „Diplomația românească: istorii culturale și sociale, patrimoniu, trasee ale memoriei”, organizat, în perioada 6-7 decembrie, la Muzeul Universității din Iași.
Niciun comentariu