Luni, 8 decembrie, a început campania „BookCrossing” la Iași, organizată de Asociația Tineretului Ortodox Român (ATOR) din Iași. Evenimentul constă în lăsarea unei cărți într-un spațiu public, iar cineva interesat o ia, o citește și o lasă apoi în alt loc. Pînă acum cărțile au fost lăsate în cantina „Titu Maiorescu” și în campusurile universitare. Cititorii care găsesc cartea trebuie să insereze codul care se găsește pe coperta din spate pe site-ul www.bookcrossing.com și să anunțe în posesia cui și unde a ajuns.

„Odată eliberate cărțile nu mai pot fi luate înapoi. Asta pentru că scopul este de a bucura cît mai mulți oameni cu cărți bune aflate mereu la îndemână, în toate locurile de activitate ale oamenilor. Fiecare carte va avea scris un număr de contact al celui care a lansat-o”, a declarat Artemie Ixari, membru ATOR. Cu ajutorul datelor de contact de pe spatele cărților, noii posesori pot lua legătura cu foștii deținători și împărtăși cu aceștia idei și impresii.

„BookCrossing” are ca scop promovarea cititului și a cărților. Acestea sînt puse prin tot orașul, prin mijloacele de trasport în comun, stații, universități, campusuri, parcuri și spitale. Pînă acum au fost lansate 20 de cărți din cele 100 pe care le-a adunat asociația. Ideea de „bookcrossing” a apărut în martie 2001 în Statele Unite, la inițiativa lui Ron Hornbaker, între timp devenind un fenomen mondial. Site-ul de Facebook al ediției ieșene a campaniei este facebook.com/cartilibereiasi.

Sursa foto: booksinboxes.eu