Mîine, de la ora 11:00, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan-Cuza” Iași va inaugura cea de-a XLVII-a ediție a expoziției de flori, fructe și semințe: „Flori de toamnă 2023”, deschisă vizitatorilor pînă pe 19 noiembrie. Evenimentul se va desfășura în Complexul de Sere și în secțiile Ornamentală, Biologică și Fitogeografică.
Expoziția din acest an stă sub genericul „Imaginarul în denumirile populare ale plantelor” și conține colecții de specii și soiuri de crizanteme și dumitrițe, varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi. De asemenea, vor mai fi expuse eșantioane de fructe și semințe, care aparțin unor specii de plante indigene și exotice cultivate în serele Grădinii Botanice.
„Toate provin din colecții ale Grădinii și sînt plante cultivate de peste cinci decenii. Pe parcursul celor trei săptămîni, cît durează expoziția, plantele care sînt expuse în zona centrală vor fi înlocuite permanent, și sunt 226 de varietăți horticole. Tot ce vedeți este cultivat și amenajat de angajații noștri. La această ediție, se expun în seră tablouri care sînt realizate din deșeuri vegetale de către doamna doctor în biologie Ana Cojocariu, care cercetează crizantemele, dar în egală măsură are un simț artistic extraordinar. Genul acesta de artă este expus prima dată în Iași”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași.
În cadrul evenimentului, Cvartetul Stradivari va susține un moment artistic la vioară și violoncel, sub coordonarea profesorului Virgil Popa, dirijor al Orchestrei de Tineret a Iașiului.
Prima ediție a expoziției „Flori de toamnă” de la Grădina Botanică a avut loc în 1976. Se organizează anual, fiind dedicată înfloririi crizantemelor.
Niciun comentariu