În perioada 24-25 noiembrie, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași și Centrul de Cercetare „Știința Muzicii” organizează Simpozionul Național Studențesc de Muzicologie „Musicologia Mirabilis”. Evenimentul se va desfășura în Sala Symposion din incinta Corpului D al UNAGE. La această ediție, subiectele comunicărilor științifice se vor încadra în genericul tematic „De la romantici la contemporani. Perspective și viziuni stilistice în muzica universală și românească”.
Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Laura Vasiliu, conf. univ. dr. Loredana Viorica Iațeșen, conf. univ. dr. Diana-Beatrice Andron, lector univ. dr. Mihaela-Georgiana Balan și lector univ. dr. Adrian Sîrbu.
Simpozionul va acoperi cinci arii tematice, care cuprind trasee ale gîndirii muzicale, soluții moderne de valorificare a tradiției în culturile muzicale ale secolului XX, analiza muzicii religioase de tradiție bizantină și perspective pedagogice, tradiții folclorice reflectate în cercetarea etnomuzicologică și viziuni analitice asupra creației muzicale românești.
„Încă de la prima ediție, demersul științific al evenimentului a fost gîndit dintr-o dublă perspectivă: conferință, avînd ca rezultat publicarea volumului de studii Musicologia Mirabilis, și concurs național studențesc. În ambele ipostaze, organizate într-o succesiune bianuală, cu unele întreruperi, manifestarea constituie o oportunitate de încurajare a tinerilor interesați de domeniul muzicologic, de continuare a tradiției inițiate și dezvoltate la Iași de personalități precum Teodor T. Burada, Teodor Teodorescu, George Pascu, scopul fiind același: de a reuni studenți din centrele universitare de prestigiu, care au ocazia să dezbată diverse teme de cercetare din variate perspective: istorică, stilistică, analitică”, a declarat lector univ. dr. Luchian Florin-Gheorghe, profesor la UNAGE.
Cîteva dintre comunicările științifice care vor fi prezentate la eveniment sînt cercetări asupra creației marilor compozitori clasici Frédéric Chopin, Johannes Brahms, Franz Schubert, Richard Wagner, Gustav Mahler și alții. De asemenea, în cadrul simpozionului participanții vor vorbi despre particularitățile folclorului muzical românesc și despre personalități notorii din lumea muzicală românească, precum Mihail Jora, Theodor Rogalski, Marțian Negrea, Octavian Nemescu.
Simpozionul Național Studențesc de Muzicologie „Musicologia Mirabilis” se află la cea de-a VII-a ediție. Pentru prima dată, acesta a fost organizat în anul 2003, sub coordonarea muzicologilor Laura Vasiliu și Gheroghe Duțică.
Niciun comentariu