Vineri, 1 decembrie, începînd cu ora 12.00, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, se va desfășura a VIII-a ediție a Premiilor Naționale NEGRUZZI – 200 de ani de familie exemplară.

În acest an, juriul a fost condus de prof. univ. dr. Simona Modreanu, managerul Editurii Junimea, iar printre membri s-au numărat universitari precum prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și prof. univ. dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

„Am decis acum opt ani, împreună cu inițiatorii care au fost Lucian Vasiliu fostul director al Editurii Junimea, Dana Konya-Petrișor ultima descendentă a familiei Negruzzi și familia de notari Lungu care are în administrare domeniile Hermeziu, să inițiem aceste premii de excelență care să marcheze cu adevărat personalități excepționale din toate domeniile de activitate, sigur cu precădere cel umanist. În fiecare an sunt trei premii principale, Premiile Negruzzi, care au fost instituite de la bun început și, de cînd a plecat dintre noi doamna Dana Konya-Petrișor, de acum doi ani, am instituit și un premiu care îi poartă numele” a declarat prof. univ. dr. Simona Modreanu, președintele juriului.

Premiile ediției a VIII-a vor fi acordate regizorului Andrei Șerban, scriitorului Virgil Tănase și președintelui Uniunii Naționale a Notarilor Publici, Dumitru Viorel Mănescu. Premiul special „Dana Konya-Petrișor”, instituit în 2021, în memoria strănepoatei familiei Negruzzi – inițiatoare a proiectului, cofondatoare și o prezență activă în desfășurarea primelor cinci ediții – a fost atribuit la ediția din acest an fizicianului Denis Nica. Premiile vor fi înmînate de Primarul Iașului, Mihai Chirica.

Premiile Naționale NEGRUZZI – 200 sunt organizate de Editura Junimea, sub patronajul Primăriei Municipiului Iași, cu sprijinul Domeniilor Lungu – Hermeziu și în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, TVR Iași și Radio Iași.

Sursă foto: www.facebook.com