Vineri, 10 ianuarie, de la ora 16:00, la Facultatea de Drept de la Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), a avut loc conferinta „Perspective juridice – arbitraj si mediere” sustinuta de Stefan Coste – Presedinte al Tribunalului de Arbitraj Judiciar Iasi de pe langa Camera de Arbitraj si Mediere, Marius Corad – Director al Serviciului de Mediere al Centrului Regional de Facilitare si Mediere si Romeo Chelariu – primvicepresedinte al Camerei Mediatorilor din Romania. Intalnirea s-a desfasurat in amfiteatrul Paul Demetrescu (I.1) al facultatii.

Studentii prezenti au aflat notiuni legate de mediere, arbitraj si negociere care pot avea loc intre partile unui conflict. „Medierea este mai putin studiata la Facultatea de Drept, abia prin ultimul an sunt cateva notiuni. Medierea este o institutie relativ noua introdusa la noi in tara si presupune o relationare intre doua parti” a precizat Stefan Coste.

Invitatii au vorbit despre importanta intelegerii de catre studenti a faptului ca exista solutii pentru orice conflict si despre faptul ca atat negocierea cat si arbitrajul nu sunt profesii inca, ci modalitati de solutionare a conflictelor. „In data de 13 noiembrie 2013 a fost publicata in Monitorul Oficial aceasta noua profesie si a inceput deja lucrul pentru a se creea arbitri in tara. Cu privire la mediere, aceasta ramane in stadiul in care era si acum 7 ani si merge greu. Oamenii fac plangeri la parchet in loc sa apeleze la mediatori intr-un mod eficient si mai putin costisitor”, a precizat Stefan Coste.

Acesta a mai spus si faptul ca, fiind membru in Consiliul de Mediere, a propus in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii sa fie introdusa in programa scolara medierea ca disciplina. „Putem sa facem un bine statului, un bine omului si un bine noua”, a precizat invitatul.

Pe parcursul intalnirii, studentii au pus intrebari privitoare la responsabilitatea mediatorului si confidentialitatea acestuia fata de parti. „Medierea are doua etape: sedinta de informare despre avantajele medierii si medierea propriu-zisa. Prima are un caracter gratuit, ceea ce este foarte important iar cea de-a doua are caracter obligatoriu, intrucat mediatorul are datoria de a transmite oamenilor ce implica aceasta noua alternativa ce insumeaza acordul comun al partilor. Acesta nu este nici judecator, nici procuror, nici avocat, ci o persoana specializata. Daca in instanta, dosarele dureaza chiar si ani pana la solutionare, la biroul de mediere, noi avem un termen de pana la cel mult 3 luni de rezolvare”, a spus Marius Corad.

Un alt lucru interesant despre care s-a vorbit a fost gradul de confidentialitate oferit de profesia proaspat aparuta pe piata muncii. „Atunci cand ai un proces la tribunal, orice persoana poate afla, chiar si presa deoarece sunt trecute numele partilor, ora, sala si tipul conflictului. In schimb, nimic din ce este discutat nu iese din biroul mediatorului sau a arbitrului, care semneaza un contract pe perioada nedeterminata. In plus, este si mai putin costisitor intrucat onorariul unuia este platit de ambele parti, spre deosebire de avocati”, a precizat Romeo Chelariu.

Evenimentul de astazi a fost organizat de Asociatia Europeana a Studentilor in Drept (ELSA – Iasi) in parteneriat cu Facultatea de Drept si Juridice.ro.