Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF) au anunţat marţi, 6 decembrie 2016, în cadrul unei conferințe de presă, cele mai importante modificări aduse Cartei Universităţii. La eveniment au fost prezenți prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, prof. univ. dr. Doina Azoicăi, prorector strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și comunitatea locală, și ec. Daniela Druguș, director general UMF.
Dacă în vechea Cartă era specificat faptul că doar rectorul nu poate exercita mai mult de două mandate succesive, Carta revizuită adaugă la art. 54, lit. E că „Rectorul, prorectorul, decanul şi prodecanul nu pot exercita mai mult de două mandate succesive şi complete”.
Modificări au fost aduse şi la articolul 59 (5), care, conform noii Carte, „durata mandatului unui membru al Senatului Universitar este de patru ani. Pentru studenţi, durata mandatului se reglementează prin Regulamentul de alegeri al studenţilor, dar nu mai mult de patru ani”, în vreme ce în Carta din 2011, la art. 60 (5) era specificat că membrii Senatului Universitar au posibilitatea să îşi înnoiască mandatul succesiv de maximum două ori.
Conform articolului 141 (4), „cadrele didactice care sînt alese sau numite în instituţiile publice ale statului sau desfăşoară activităţi specifice funcţiei publice în ministere ori în alte organe de specialitate ale statului, nu pot desfăşura decît activităţile aferente unei norme didactice”.
„Procesul de revizuire a noii Carte a fost un unul extrem de greu, pentru că am vrut să fie un proces complex şi transparent. Au fost centralizate informaţiile din mediul universitar, analizate şi selectate, s-a ţinut cont şi de propunerile Consiliului de Administraţie, ale mele şi ale prorectorilor, le-am adunat într-o anumită formă şi au fost revizuite din punct de vedere legislativ. O formă de Cartă a fost prezentată Consiliului de Administraţie, apoi Senatului, am pus-o din nou în dezbatere publică pe site-ul universităţii timp de două săptămîni, după care s-a centralizat forma finală, urmînd ca pe data de 15 decembrie să aibă loc Referendumul”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Noua Cartă s-a aflat în dezbatere publică cu comunitatea universitară în perioada 15 – 25 noiembrie 2016, şi, pe lîngă modificările sus-menţionate, au fost introduse şi paragrafe privind organizarea şi funcţionarea Editurii „Grigore T. Popa”, iar articolele „49. Incompatibilităţi” şi „51. Conflicte de interese” au fost aduse la zi în conformitate cu modificările legislative din ultimii cinci ani. Conform Legii Educaţiei Naţionale (LEN) nr. 1/ 2011 art. 128, alin. 3, „Carta universitară se elaborează şi se adoptă de către Senatul universitar, numai după dezbaterea cu comunitatea universitară”.
Conform Hotărîrii de Senat adoptată pe 14 noiembrie, procedura de validare a modificărilor în Carta universitară se supune următorului calendar: pe 15 decembrie va avea loc turul întîi al referendumului, iar, conform rectorului UMF, dacă nu se îndeplinesc condiţiile pentru desfăşurare, respectiv 50% plus unu, pe 5 ianuarie 2017 va avea loc un al doilea referendum, iar pe 9 ianuarie 2017 se va valida în Senat. Carta va fi trimisă, pe 10 ianuarie 2017, la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice pentru a primi avizul de legalitate, eliberat, conform LEN nr. 1/ 2001 art. 128 alin. 5, în termen de maximum 30 de zile de la data solicitării instituţiei de învăţămînt superior.
Prima formă a Cartei UMF Iaşi a fost aprobată de Senatul UMF în urmă cu 21 de ani, prima modificare a acesteia s-a realizat în martie 1998, cea de-a doua a fost realizată în 2006, iar a treia revizuire pe 22 iulie 2011.
Niciun comentariu