Miercuri, 6 decembrie, de la ora 16:00, în sala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, a avut loc lansarea volumului Scene din viața unui universitar semnat de prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Volumul, publicat la Editura Junimea, este o colecție de texte ilustrative pentru „literatura de campus”.
Lansarea cărții a fost marcată prin prezența unor cunoscuți universitari ieșeni: Lucian Leuștean, Liviu George Maha, Dan Constantin Mâță, Gabriel Mursa, și Alexandru Ioan Tofan. Selecția invitaților nu a fost una întîmplătoare; autorul a dorit să fie acompaniat de profesori din domenii diverse și care nu sînt specializați în literatură. Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Simona Modreanu, directorul Editurii Junimea.
În deschiderea evenimentului, Simona Modreanu a pus în lumină talentul narativ și umorul „cu foarte multe accente personale” ale autorului. Introducerea invitaților a fost făcută într-o notă umoristică, aceștia fiind numiți „potențiale victime” ale scriitorului.
Profesorul Lucian Leuștean, de la Facultatea de Istorie a UAIC, a avut prima intervenție, comparîndu-i pe invitați cu niște „personaje în căutarea unui autor”. „S-ar putea ca unii dintre noi să fim deja personaje în actuala carte pe care o lansăm astăzi. Sigur, cînd scrii o carte cu tentă umoristică, uneori, folosești niște tuse mai groase. Aproape nimeni din mediul academic nu s-ar recunoaște în mod direct în personajele din această carte. Cu toate acestea, suntem acolo mai toți”, a completat profesorul Leuștean. El a apreciat, totodată, autoironia cu care Codrin Liviu Cuțitaru tratează povestirile sale, fără să se situeze într-o poziție superioară.
A vorbit apoi profesorul Liviu Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), care a mărturisit că, spre deosebire de antevorbitorul său, a ezitat să accepte invitația de a participa la lansare. Acesta a admis că nu este un profesionist al literaturii, așa că a preferat să vorbească, mai degrabă, în calitate de cititor. Astfel, a caracterizat volumul ca fiind „o radiografie foarte bună a ceea ce înseamnă mediul academic”, în care se remarcă diversitatea personajelor.
Intervenția profesorului Dan Constantin Mâță, de la Facultatea de Drept, a fost urmată de momentul artistic pregătit de actrița Haruna Condurache. Aceasta a selectat pentru lectură două texte semnificative din volumul lansat: „Misivă senatorială” și „Ginkgo Biloba”.
Profesorul Gabriel Mursa, de la FEAA, a admirat talentul autorului de a inventa nume cu o rezonanță deosebit de comică. Nu în ultimul rînd, profesorul Alexandru Tofan, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, a descris coordonatele „văzutului monstruos”, pe care Codrin Liviu Cuțitaru îl menționează în introducerea cărții sale: descrierea personajelor și nu a fenomenelor, utilizarea bunului simț ca pe o „linie melodică în surdină față de nebunia vieții universitare” și absența unui ideal al realității.
În mod neașteptat, a luat cuvîntul și dr. Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru, care a recunoscut că, atunci cînd preda psihopatologie, făcea adesea trimitere la tabletele profesorului Cuțitaru. Acesta a relatat un moment care a avut loc în urmă cu aproape 20 de ani. Rectorul UAIC din acea perioadă, prof. univ. dr. Dumitru Oprea, i-a cerut ajutorul pentru a examina psihiatric cadrele didactice. Doctorul Crumpei susținea, pe atunci, că universitarii nu pot prezenta semne patologice, însă scrierile profesorului Cuțitaru i-ar fi diminuat convingerea.
În încheiere, a luat cuvîntul autorul, care a definit umorul ca avînd un rol de exorcizare: deși este plăcut și ne face să ne simțim bine, el vine din „văzutul monstruos” al lui Caragiale. Scriitorul a continuat cu două anecdote din viața personală, menite să susțină nota în care a dorit să rezume volumul lansat. „Realitatea nu va ierta niciodată ficțiunii rebeliunea. Oricît de mult am ficționaliza lumea în care trăim, realul se va întoarce cu violență asupra noastră și nu ne va cruța niciodată”, a subliniat autorul volumului.
Codrin Liviu Cuțitaru predă literatură victoriană, romantism american, istoria coloniştilor puritani în Lumea Nouă şi teorie critică la Facultatea de Litere din Iași. De asemenea, în 2007, a fost numit consul general al României în Canada (Vancouver). Din 2012, are rubrici săptămînale permanente în publicația „Dilema veche” și din 2000 în „Ziarul de Iași”, publicînd peste 3.000 de articole.
Niciun comentariu