Vineri, 27 noiembrie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează evenimentul european „Noaptea Cercetătorilor”. În intervalul orar 9.00-21.00, vor avea loc mai multe manifestări științifice, tururi virtuale, concursuri și interviuri cu cercetătorii din Iași, iar pentru a lua parte la aceste activități publicul va avea la dispoziție site-ul www.noapteacercetatorilor.ro, pagina oficială de Facebook, precum și canalul oficial de YouTube al evenimentului.
„Noaptea Cercetătorilor” ediția 2020 se desfășoară sub deviza „Doing Research at Midnight in ROmania – DoReMi-RO”, și marchează celebrarea Anului Internațional al Sunetului.
Anul acesta, UAIC este coordonator al unui consorțiu academic format din opt universități de stat și șapte Institute Naționale de Cercetare, astfel că evenimentul european „Noaptea Cercetătorilor” se va desfășura simultan în 24 de orașe din România. Pe platformele menționate, publicul va putea vedea și activitățile ce se desfășoară în orașe precum București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Timișoara, Sibiu și Suceava.
„Avem două filmulețe referitoare la două prezentări științifice realizate de doi cercetători din UAIC, una conține un concurs și una reprezintă o trecere în revistă a fizicii în acest moment. Totodată, cu ocazia aceasta, vrem să arătăm care este fața umană a unui cercetător, de aceea urmează să postăm pe Facebook mai multe #portretedecercetător”, a declarat lector univ. dr. Valentin Pohoață, de la Facultatea de Fizică a UAIC, directorul proiectului.
Programul ediției curente va cuprinde și un panel on-line pe tema „Cum și de ce promovăm cercetarea”, care va avea loc pe 2 decembrie, invitați fiind Tudor Oprea, cercetător la Universitatea New Mexico (SUA) și Andrada Fiscutean, jurnalist freelancer, care colaborează cu publicații precum „Nature”, „WIRED”, „Ars Technica” și „Computer Weekly”.
Anul trecut, la „Noaptea Cercetătorilor”, organizată de UAIC la Palas Mall, au participat 10.000 de persoane. Prima ediție a evenimentului european a avut loc în anul 2005 și a strîns peste un milion de participanți.
La nivel european, evenimentul se desfășoară simultan în peste 350 de oraşe, cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare Horizon 2020.
Sursă foto: ro.wikipedia.org
Niciun comentariu