(GENERAL, 18.00) ARTE – PROFESORI – PENSII / Artistii cu pensie, intre profesorat si retragere.
(CUZANET, Iasi, 8 ianuarie) – „Sint oameni care nu pot fi inlocuiti”. Acesta este punctul de vedere exprimat de multi profesori de la Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iasi cind se gindesc la colegii lor pensionari care isi continua munca la catedra. Daca decizia Guvernului Boc de o forta profesorii consultanti sa aleaga intre pensie si salariu va fi aplicata pina la punct si virgula, „cei care vor pierde vor fi studentii”, afirma cadrele didactice de la UAGE.

La Universitatea de Arte, patru profesori universitari sunt pusi in situatia sa aleaga intre salariu si pensie. Printre acestia se numara prof. univ. dr. Liliana Gherma, conf. univ. dr. Adriana Severin de la catedra de Canto, conf. univ. dr la Faculatea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru, Cornelia Diaconu si Dora Maria David, redactor muzical la Radio Iasi.
Cadrele didactice de la UAGE din Iasi considera ca Ordonanta de Urgenta a guvernului 230 / 2008, potrivit careia profesorii universitari pensionari nu mai pot primi si salariu si pensie in acelasi timp nu se poate aplica. Un prim motiv ar fi acela ca „exista oameni care pur si simplu nu pot fi inlocuiti”, dupa cum a explicat prof. univ. dr. Gabriela Lipceanu, de la Sectia „Pian”. Parerea este intarita si de rectorul universitatii care sustine ca „exista niste experti la anumite materii care nu pot fi succedati de alte persoane. Situatia este una grava, nu numai pentru noi, ci si pentru orice institutie care ar fi obligata sa adopte acesta masura. Ordonanta nu se poate aplica”, incheie scurt rectorul UAGE, Viorel Munteanu.
La Arte majoritatea profesorilor pensionati care inca profeseaza la catedra sunt fie coordonatori de doctorate, fie profesori care sustin ore de master sau sunt implicati in lucrari de cercetare. In cazul in care universitatea va fi obligata sa recurga la acesta masura, de eliminare a profesorilor pensionari, potrivit conducerii, vor fi luate masuri de adaptare. „Daca legile vor fi extreme atunci vom recurge si noi la masuri extreme”, a subliniat secretarul stiintific al UAGE, Anca Ciubotariu. In acesta situatie studentii risca sa aiba parte de o pregatire insuficienta, intrucat: „S-au infiintat sectii noi, care sunt conduse de experti in domeniu, iar noii profesori universitari nu au avut timp sa acumuleze suficienta experinta pentru a ajunge al nivelul celor cu vechime. In acesta situatie nu avem cu ce acoperi deficitul de profesionisti in domeniile universitare”, completeaza secretarul stiintific al universitatii.

„Studentii sint primii care pierd”

O alta problema sesizata de conducerea UAGE este atemporalitatea emiterii ordonantei. «Sintem in plin an universitar. O astfel de lege nu se poate aplica acum, cand profesorii sint deja implicati in anumite activitati importante», sustine prof. univ. dr. Anca Ciubotariu, secretar stiintific al UAGE. Pentru aceasta problema, Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta a avut drept motivatie vacanta electorala care se apropia la momentul emiterii legii (30 decembrie 2008).
«Legea viza membrii institutiilor din sistemul justitiei, de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Profesorii sunt doar pagube colaterale”, completeaza Anca Ciubotariu.Prof .univ. dr. Liliana Gherma la Facultatea de Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru, in varsta de 70 ani, este de parere ca acesta masura luata brutal este o catastrofa, nu atat pentru profesori cat pentru studenti. „Oricum vroiam sa ma retrag, insa daca masura se aplica, studentii si institutia vor avea de pierdut. Nu eu am vrut sa mai profesez, cei de la conducere m-au chemat, am o pensie buna”, incheie Liliana Gherma.
Potrivit secretarei stiintifice de la UAGE, nu toti profesorii de la Arte se pot mandri cu o pensie satisfacatoare. «Sunt multumiti cei care au iesit la pensie in ultimii doi, trei ani», puncteaza Anca Ciubotariu.
Deocamdata conducerea Universitatii de Arte din Iasi nu a luat nici o masura cu privire la consecintele legii. «Situatia exacta o vom sti luni. Pana atunci, asteptam hotararea de la Guvern», incheie rectorul
universitatii.
Intre timp
, la nivel national se fac presiuni pentru tot felul de derogari de la aplicarea acestei decizii. / Andra Samoila, Geanina Sopron