(GENERAL, 10.00) “CUZA” – MINISTRU – INTALNIRE / Studentii basarabeni din Iasi s-au intalnit cu Ministrul Justitiei din Republica Moldova.
(CUZANET, Iasi, 24 octombrie) – Ministrul Justitiei din Republica Moldova, Alexandru Tanase, s-a intalnit ieri, 23 noiemnbrie, la Iasi, cu tinerii din Republica Moldova care invata in Romania, pentru a le vorbi despre „reforma Justitiei la primul an de guvernare în Alianta”. Intalnirea a avut loc in Aula Magna „Mihai Eminescu” de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, incepand cu ora 18.00.
In deschidere, reprezentantul Partidului Democrat Liberal din Romania, Delian Balan, a transmis, din partea deputatului Petru Movila, mesajul de felicitare pentru aderarea Moldovei la Partidul Popular European, precizand faptul ca „acum suntem membrii ai aceleiasi familii mari europene”. „Actuala campanie electorala nu este o batalie intre partidele politice”
Ministrul Justitiei a tinut sa mentioneze inca de la inceput: „Actuala campanie electorala nu este o batalie intre partidele politice, nu este o competitie intre putere si opozitie. In realitate este vorba de o lupta intre trecut si viitor, intre acea perioada absolut regretabila de guvernare comunista si intre o perspectiva europeana a tarii noastre pe care noi toti o asteptam si pe care noi toti o dorim”. Adrian Tanase a sustinut ca, in contextul alegerilor ce vor avea loc pe 28 noiembrie a.c., importanta mobilizarii generale si mersul la vot in numar cat mai mare va fi benefic poporului nu partidelor. In acest sens, i-a invitat pe toti tinerii prezenti in sala sa-i convinga pe cei de acasa „sa mearga la votare, sa dea un vot pentru viitor si sa nu va sacrifice viitorul cu votul lor”.
In continuare, ministrul a prezentat mai multe aspecte din programul de guvernare al Partidului Democrat Liberal din Moldova, al carui lider este Vlad Filat. Fondat acum trei ani, de un grup de oameni care a considerat ca „tara noastra merge intr-o directie gresita”, tanarul partid care a lansat campania „Moldova fara Voronini, Moldova fara comunisti”, vine cu mesajul construirii unei Moldove fara saracie.
Considerand ca saracia este o mare problema a societatii, ministrul enunta o serie de proiecte preconizate in acest sens, precum si cele ce privesc schimbarea si modernizarea economiei care „la ora actuala este una cvasi-inexistenta daca a fi sa ne gandim cate fabrici, cate uzine, cate locuri de munca au fost construite in Moldova pe parcursul ultimilor ani de zile, cu usurinta vom spune ca nici unul nu mai exista, absolut nimic nu s-a facut”.
„In Republica Moldova nivelul de coruptie a ajuns la cote alarmante”
Ministrul Justitiei a precizat si faptul ca doar pe parcursul unui an de zile Guvernul a atras fonduri in tara in valoare de doua miliarde si jumatate de euro, suma care va merge spre proiecte de infrastructura. De asemenea, s-au obtinut granturi pentru a construi 2000 km de drum, chiar „mai mult decat s-a construit in perioada sovietica. Toate aceste proiecte vor permite pe viitor crearea a „cel putin o suta de mii de locuri de munca bine platite”.
Un alt element al programului de guvernare consta in combaterea coruptiei: „In Republica Moldova nivelul de coruptie a ajuns la cote alarmante”. In conditiile in care „societatea si opinia publica nu mai condamna astazi coruptia”, este necesara o schimbare atat la nivel de mecanism cat si de mentalitate. Printre aspectele concrete ce le au in vedere se numara: anularea imunitatii pentru parlementari, cat si pentru judecatori, mentionand ca „este mai simplu sa demiti un guvern decat sa dai afara un judecator”. Un proiect prioritar il constituie, pe baza dreptului oamenilor la libera circulatie, „eliminarea vizei pentru cetatenii Republicii Moldova pentru a putea circula liber in spatiul Schengen”. Dupa ce sustine ca PLD se angajeaza sa atraga fonduri si sa le aloce pentru imbunatatirea calitatii vietii, ministrul ii invita pe cei prezenti „sa schimbam monologul in dialog” si sa i se puna intrebari in legatura cu aspectele care ii intereseaza.
„Denumirea corecta a limbii noastre este de limba romana”
Studentii s-au aratat receptivi si l-au provocat pe ministru sa abordeze si un alt subiect, precum eventualele programe care vizeaza in mod direct tineretul. Specificand „am lasat la desert acest subiect”, ministrul puncteaza doua aspecte: implicarea tinerilor in viata publica, angajarea in administratia de stat si proiectele pentru tineret. Insa din cauza ca „in Republica Moldova avem cele mai multe strategii pe cap de locuitor, dar nici una dintre ele nu se pune in aplicare”, ministrul declara: „Noi consideram ca tinerii nu trebuie dadaciti, tinerii au nevoie de oportunitati”.
Alexandru Tanase a sustinut si faptul ca articolul 13 din Constitutie, „elementul care aminteste ca Republica Moldova a fost parte a fostei URSS”, ar trebui schimbat, deoarece „oamenii sunt suficient de maturi si sunt convins ca societatea este gata sa accepte faptul ca in constitutie trebuie sa fie scrisa denumirea corecta a limbii noastre si este vorba de limba romana”. Aceasta declaratie a starnit aplauzele celor prezenti in sala.
Ministrul Justitiei a vorbit si despre evenimentele din 7 aprilie, care au fost potrivit acestuia „o consecinta directa a limitarii brutale a drepturilor si libertatilor cetatenilor de la noi din tara”. In incheiere, intrebarile studentilor au oferit prilejul ministrului sa vorbeasca despre „noua conjunctura politica” ce se va forma dupa 28 noiembrie a.c., afirmand ca „Vladimir Voronin face parte din trecutul nostru”.
La finalul intalnirii, tinerii au fost invitati sa urmareasca cateva filmulete despre Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova si despre liderul sau, Vlad Filat. Acest eveniment a avut loc in cadrul campaniei „Voteaza pentru Basarabia”. / Ana Ioana Catanoiu, Simona Tutu, Iustina Ambrono, Cristina Babii, Ana Catanoiu
Niciun comentariu