Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a gazduit, joi, 8 decembrie a.c., in sala Senat din corpul A, incepand cu ora 15.00 conferinta in limba franceza “Quelques consideration sur l’Euro” sustinuta de Philippe Rollet, rectorul Universitatii Lille 1 din Franta. Deschiderea acesteia a fost facuta prin cuvantul rectorului UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan.
„Tragedie, melodrama sau comedie monetara, realitatea le cuprinde pe toate”
In contextul in care Uniunea Europeana se confrunta cu probleme economice, tema conferintei a fost starea monedei euro. In introducere, rectorul Vasile Isan a explicat ca “profesorul francez ne va vorbi despre formarea, dezvoltarea si situatia actuala si viitoare a monedei euro. Dumnealui prin numarul impresionant de carti pe teme economice pe care le-a publicat, va veni cu explicatii coerente si argumentate, conturand ceea ce astazi specialistii numesc tragedie, melodrama sau comedie monetara, realitatea le cuprinde pe toate”.
Invitatul Philippe Rollet a centrat discutia pe dificultatile monedei euro in spatiul european si pe faptul ca aceasta aduce un plus de stabilitate tarilor componente. Totodata, el a vorbit despre echilibrarea monedei euro prin intermediul credibilitatii acesteia si prin implementarea unei solidaritati la nivelul tarilor cuprinse in Uniunea Europeana (UE). “Contemporan se vorbeste despre moneda euro intr-o maniera preponderant negativa, voi incerca astazi sa vorbesc intr-o lumina mai pozitiva intrucat, desi sunt nelinistit cu privire la situatia ei curenta, cred ca totul se poate rezolva daca tarile U.E. vor colabora pentru a stabiliza moneda. Criza finantelor pubilice este o criza care a mocnit pana acum, fiind astazi amplificata si de problemele prin care trece economia americane. Problema de fond sta in lipsa institutiilor pregatite sa nasca politici economice , U.E. are nevoie de asemenea institutii pentru a functiona mai prosper”, a explicat Phiippe Rollet.
Profesorul a vorbit despre U.E. ca despre un tot, un bloc politic a carui importanta este cruciala in stabilitatea mondiala. Europa fiind in opinia sa, in ciuda tuturor problemelor cu care se confrunta, un opozant puternic in calea ascensiunii americane, un actant esential in pastrarea echilibrului de forte in lume. “Problema euro este amplificata si de faptul ca nu suntem intr-o zona monetara completa. Euro este prin existenta lui un simbol recunoscut international, tarile care au aderat la euro se recunosc intre ele prin prisma acestui lucru, ceea ce confera putere monedei si Europei. Daca stam sa ne gandim, economia Frantei este o «economie mica», a Germaniei la fel, a Romaniei la fel, daca tarile conlucreaza pentru a mentine toate aceste «economii mici» vom asigura forta economiei mari, a Europei”, a adaugat rectorul Universitatii Lille 1.
Euro – un subiect fierbinte
Phillipe Rollet a incercat sa prezinte publicului strategia prin care unele tari incearca sa aduca un plus de siguranta monedei euro. El a vorbit despre o solutie monetara si una fiscala. Prima ar consta in a prefera inflatia in locul rezolvarii problemei, ceea ce ar duce la amanarea insanatosirii finantelor publice la “nesfarsit”, iar a doua inseamna sa incerci sa impui tot mai multa autoritate, impozite si taxe, bazandu-te pe experienta Guvernului care ar trebui sa isi stie propriile disfunctionalitati si sa le rezvolve. “Nici una dintre aceste solutii nu este eficienta. Schimbarile trebuie sa vina din interiorul UE. Pentru a regal economia avem nevoie de legitimitate economica, in analiza mea U.E. are nevoie la ora actuala de o politica unica mai putin complicata, sunt prea multe restrictii in legatura cu aderarea si de un plan bugetar foarte bun”, a mai precizat profesorul Rollet.
Spre finalul conferintei cativa dintre profesorii si tinerii prezenti in sala i-au adresat economistului Rollet o serie de intrebari, dupa care rectorul UAIC, Vasile Isan a multumit partenerului sau francez pentru expunerea facuta precizand ca: “Conferinta de astazi a fost neindoielnic un prim pas in intelegerea mai aprofundata a problemei euro. Daca ne uitam la scenariul mediatic european vedem ca unul dintre cele mai arzatoare subiecte este «the euro crisis» (n.r. criza euro).
Dezbaterea s-a incheiat in jurul orei 16.30, profesorul Rollet fiind invitat sa viziteze Centrul de Studii Europene din Iasi.
Giorgiana Astefanei
Adriana Danila
Niciun comentariu