Miercuri, 25 martie a.c., în Aula „Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF), ora 17:30, societăţile studenţeşti din cadrul universităţii au organizat STOP TUBERCULOZA (TB), întrucît pe data de 24 martie este Ziua Mondială împotriva Tuberculozei. Invitată a fost conf. univ. dr. Daniela Boişteanu, medic primar la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi.
„Campania se organizează la nivel național şi este făcută ca semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care le presupune această boală și la cît de ușor se poate transmite”, a declarat Alina Mihai, coordonatorul Societăţii Studenţilor Farmacişti din Iaşi (SSFI).
Cele 270 – 290 de persoane care au participat la eveniment au aflat informaţii despre ţările unde au fost indicate cele mai multe cazuri de TB, ce fel de TB poate avea copilul dar şi adultul, cum poate începe, cum o prevenim dar şi ce tratament se administrează pacientului, cum se transmite această boală dar şi care sînt manifestările generale.
„O treime din populaţia mondiala este infectată, însemnînd două miliarde, nouă milioane de cazuri noi în anul 2013 dintre care jumatate sînt din Asia Sud-Est şi trei milioane de decese anual pentru o boală care ar putea fi evitată. În România incidenţa este de 80 de cazuri la suta de mii de locuitori. În 2014 au fost depistate 17.000 de cazuri noi, dintre care 740 fiind din Iaşi”, a declarat Daniela Boişteanu.
Pentru Iaşi cifrele sînt în scădere pentru că populaţia activă a plecat. Tinerii care sînt predispuşi la tuberculoză lucrează în alte ţări.
„Lumea are o părere proastă despre TB, persoanele bolnave sînt într-un fel marginalizate social, precum cei care sînt bolnavi de sifilis. Societatea consideră că este o ruşine să fii bolnav de TB şi din acest motiv ne-am propus să oferim mai multe informaţii despre această boală, să atragem atenţia oamenilor asupra acestei probleme”, a declarat Ştefan Anghel, coordonatorul evenimentului, student la Facultatea de Farmacie în anul al III-lea.
Studenţilor li s-au prezentat imagini care confirmă prezenţa acestei boli în organism, de asemenea, mai multe cazuri în parte, fiecare cu istoria sa, ambele avînd acelaşi diagnostic.
Aceştia au împrumutat un spirometru de la spital pentru a-l folosi pe durata proiectului. Spirometria este folosită pentru diagnosticul şi monitorizarea bolilor plămînului, acesta măsoară cît de mult aer încape în plămîni şi cît de mult aer poate intra sau ieşi din plămîni pentru a vedea dacă plămînul funcționează la capaciatate normală.
Studenţii nu au găsit persoane care să aibă probleme majore, doar eventuale persoane care aveau o bronșită ușoară sau fumători care aveau o capacitate mai mică de a inhala oxigen.
STOP TB se organizează al treilea an consecutiv.
Niciun comentariu