(GENERAL, 17.00) MEDICINA – CREDITE RESTANTE – MODIFICARE / Mai putine credite restante pentru studentii de la Medicina care vor sa promoveze de la un an la altul.
(CUZANET, Iasi, 29 aprilie) – Se vor inaspri conditiile de promovare a anului de studiu la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF) din Iasi. Pentru anul universitar urmator, conducerea institutiei intentioneaza sa modifice pragul de promovabilitate de la un an la altul, de la 15 la 12 credite restante din anul precedent si, de asemenea, medicinistii nu vor putea avea nici o restanta din alti ani de studiu, anteriori. „Am luat aceasta decizie dupa modelul Universitatii de Medicina din Cluj, care are inca de anul acesta limita de 12 credite. Aceasta modificare se afla inca in stadiul de propunere, ea va fi votata in viitoarea sedinta a Senatului (n.r. – 11 mai a.c)”, a declarat conf. univ. dr. Ileana Cojocariu, cancelarul UMF Iasi.
Insa, medicinistii au parte si de o schimbare a regulamentului favoarabila lor. In sedinta Biroului Senat din data de luni, 27 aprilie, conducerea UMF a mai discutat ca disciplinele cu prea multe credite (Medicina Interna si Chirurgie – cate 17 credite, Anatomie si Fiziologie – cate 10 credite) sa se reorganizeze pe module. “Asta inseamna ca, de exemplu, la Medicina Interna, in loc de un examen, studentul va da doua sau trei examene, in functie de cum se va hotari dupa evaluarea disciplinelor. Fiecare modul va valora un anumit numar de credite, nu mai mult de 10, astfel ca, insumate, sa dea numarul de 17 credite. S-a luat aceasta problema in discutie pentru ca studentul sa nu ramana repetent doar daca a picat un examen. Asadar, posibilitatea sa insumeze cele 12 credite este mult mai mica”, a explicat Geanina Carmen Ungureanu, secretar-sef al UMF.
La inceputul acestui an universitar (n.r. – 2009 – 2010), peste 800 de medicinisti s-au aflat in situatia de repetentie pentru ca aveau mai mult de 15 credite restante. Solutia propusa de UMF a fost instituirea unui an complementar, insa aceasta nu a fost pe placul tuturor studentilor care nu doreau sa piarda un an din viata si sa plateasca din noua taxa de scolarizare (n.r. – 3.800 de lei/an). In consecinta, 296 de studenti, care n-au completat cererile de inscriere in anul complementar si nici nu si-au inghetat anul, au fost exmatriculati. / Laura Baban, Mihaela Bucur