(GENERAL, 14.00) PROPUNERE MINISTER – EXAMEN REZIDENTIAT / Universitatea de Medicina din Iasi se opune propunerii Ministerului Sanatatii de a modifica modul de organizare a concursului de rezidentiat.
(CUZANET, Iasi, 10 martie) – Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" (UMF) Iasi se opune propunerii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) de a modifica, din acest an, modul de examinare la concursul de rezidentiat care va avea loc in luna noiembrie a.c. "Ministerul e in subordinea noastra si nu noi in subordinea lor. Nu stiu de ce se incapataneaza sa modifice examenul de rezidentiat pe centre universitare din moment ce acestea nu sunt pregatite. Trei luni sunt prea putine pentru a organiza un astfel de concurs. As fi de acord ca examenul sa se desfasoare pe centre universitare, dar incepand de anul viitor (n.r.2011). Nu stiu de ce ministerul insista atat pentru ca toate universitatile de medicina doresc ca examenul sa se dea intr-un singur loc, pentru ca sunt costuri mai mici", a declarat prof. univ. dr. Vasile Astrastoae, rectorul UMF Iasi.
Propunerea a fost facuta de reprezentantii MSP la inatalnirea Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania (AUMFR) din 15 februarie a.c., fiind initial acceptata de majoritatea rectorilor. Insa in urma intalnirii AUMFR de la Cluj, din 5-6 martie a.c., rectorii au adoptat o pozitie opusa propunerii facute de Minister. Potrivit unui comunicat de presa dat de AUMFR, universitatile de medicina si farmacie spun ca "examenul de rezidentiat va fi national, intr-un singur centru universitar, cu evaluare unitara si repartitie nationala". In replica, minstrul sanatatii Cseke Attila se arata "surprins si nedumerit fata de declaratiile facute de catre toti rectorii universitatilor de medicina si farmacie, avand in vedere ca la intalnirea care a avut loc in 15 februarie a.c., toti cei prezenti am fost de acord cu noile masuri privind eficientizarea organizarii concursului de Rezidentiat".
Propunerea ministerului prevede ca probele pentru examenul de rezidentiat sa se desfasoare in sase centre universitare: Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Targu Mures si Craiova, diferit fata de anii precedenti cand examenul de rezidentiat se sustinea in doar doua centre din tara, respectiv Bucuresti si Cluj.
De asemenea, daca propunerea va fi acceptata se va renunta la examenul de tip grila din anii trecuti, acesta fiind inlocuit cu o proba scrisa si un interviu. Interviul va avea si rolul de orientare profesionala. O alta propunere a ministerului este ca examenul de rezidentiat sa se organizeze in urmatoarele forme: pe locuri, pe posturi si prin selectie pentru medicina de familie, mentinandu-se durata cuprinsa intre trei si sapte ani, in functie de specialitate.
Ministerul considera ca noul sistem de pregatire prin rezidentiat va permite tuturor celor 2300 de absolventi ai facultatilor de medicina sa poata avea drept de libera practica dupa efectuarea unui stagiu de pregatire cu durata de trei ani, asa cum prevad normele europene. Astfel, cei aproximativ 1200 de absolventi care anual nu reusesc sa obtina un loc in urma examenului de rezidentiat, vor putea sa opteze pentru continuarea pregatirii postuniversitare, specializandu-se in medicina de familie.
Mai mult, este prevazut ca, din acest an, Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti ar putea infiinta Registrul Matricol National al Rezidentilor, astfel incat autoritatile sa poata urmari parcursul pregatirii profesionale a fiecarui absolvent de medicina.
Concursul din acest an va avea loc cel mai probabil in data de 21 noiembrie. In prezent la UMF Iasi sunt aproximativ 1700 de rezidenti. / Leonas Vezeteu
Niciun comentariu