Vineri, 25 aprilie a.c., începînd cu ora 17.00, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași (UMF) a avut loc ceremonia de decernare a premiilor pentru literatură acordate de Ziarul de Iași.
Evenimentul a fost deschis de redactorul şef al Ziarului de Iaşi, Toni Hriţac: „Premiul național pentru proză este unul din premiile care a trecut proba timpului. Reacțiile sînt foarte bune în ceea ce privește inițiativa. Acest premiu a fost un deschizător de drumuri. Iașul se poziționează la nivel național din punct de vedere cultural”, a menționat acesta.
Romanele l-au învățat să citească lumea
Marele cîștigător al Premiului național pentru proză a fost scriitorul, poetul și dramaturgul Matei Vișniec, stabilit în Paris. Președintele juriului, prof. univ. dr. Alexandru Călinescu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a vorbit despre cîștigător înainte de a-i decerna premiul. „Premiul are un statut aparte, reprezintă încununarea unui scriitor care s-a impus în două literaturi: cea română și cea franceză. Impunerea sa în alt spațiu cultural și lingvistic s-a făcut fără a se rupe de spațiul de origine. Matei Vișniec a fost membru al Cenaclului de luni, fondat de Nicolae Manolescu, iar printre membrii acestuia se numărau Mircea Cărtărescu și Traian Coșovei. Matei a ales libertatea, a rămas la Paris, iar acum îl puteți auzi la Radio France International”, a explicat acesta.
Matei Vișniec a publicat în anii 1980 trei volume de poezii, iar după 1990, piesele lui de teatru au început să fie puse în scenă pe toate continentele.
Negustorul de începuturi de roman
Romanul cîștigător al Premiului național pentru proză acordat de Ziarul de Iași se numește „Negustorul de începuturi de roman”. „Cartea propune o reflecție teoretică, dar nu obositoare. Acest roman este unul cu sertare. Semnificația titlului provine de la un personaj din carte care vinde de 300 de ani începuturi de roman. Începutul de roman e un prag capital, el dă primele acorduri, trebuie să aibă și o relație de simetrie cu sfîrșitul”, a specificat prof. univ. dr. Alexandru Călinescu.
La eveniment a fost prezent și rectorul UMF, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Acesta le-a explicat celor prezenți în sală legătura dintre medicină și literatură, dar a vorbit și despre trecutul său legat de cel al scriitorului Matei Vișniec. „În UMF s-au format mulți scriitori, printre care Ioan I. Mironescu sau Emil Brumaru. Matei Vișniec scria pe vremuri la revista Echinox. Matei Vișniec este o continuare a atitudinii patronului nostru Grigore T. Popa.”
Un om cu două familii și 25 de ani de navetă în spate
Scriitorul Matei Vișniec le-a mărturisit celor prezenți că a venit în țară pentru a petrece sărbătorile pascale alături de familie. „Eu am două familii, cea de acasă și familia de scriitori. Atunci cînd primesc un premiu simt că fac parte din această familie chiar dacă nu trăiesc zilnic în România. Limba română revine în viața mea ca o cometă, există nevoia de a naviga între două lumi. Am încercat să scriu în limba franceză romane, dar nu am fost mulțumit. Am scris teatru ca un nebun timp de 30 de ani. Prin acest premiu simți că ajung la destinatar cuvintele pe care le-ai gîndit. Deviza mea este că ori de cîte ori am un succes sau un insucces, trebuie să mă țin de treabă”, a declarat autorul.
Două premii de debut, la 10 ani distanță
Anul acesta au fost acordate două premii pentru debut. Unul pentru „Povestirile lui Alice Munro”, semnat de Dragoș Zetu și apărut la Editura Institutul European și altul pentru Ana Ionesei cu „Maldororiana”, volum apărut la Editura Adenium.
„Acest premiu este o recunoaștere. În spațiul cultural românesc, Alice Munro este o necunoscută, dar în străinătate aceasta este prezentă încă din anii 1970. Premiul este și o recunoaștere a prozei scurte”, a menționat Dragoș Zetu.
Premiul pentru debut a constat în acordarea unui trofeu și a sumei de 1000 RON.
Anul acesta, juriul a fost format din Alexandru Călinescu (preşedinte), Emil Brumaru, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Antonio Patraş, Doris Mironescu şi Valeriu Gherghel care au hotărît pe data de 15 aprilie a.c. cîștigătorii.
Printre titlurile de anul acesta nominalizate pentru Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi s-au numărat : „Un singur cer deasupra lor”, de Ruxandra Cesereanu (Polirom, 2013), „Kinderland” de Liliana Corobca (Cartea Românească, 2013), „Amorțire” de Florin Lăzărescu (Polirom, 2013) și „Pata violetă” de Dan Miron (Polirom, 2013).
Anul trecut, premiul i-a fost acordat Florinei Ilis, pentru romanul „Vieţile paralele” (Cartea Românească, 2012).
Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în anul 2003.
La eveniment au participat aproximativ 250 de persoane.
Niciun comentariu