Sîmbătă, 5 aprilie a.c., în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași” (UAIC) a avut loc o sesiune de comunicări privitoare la domeniul criminalisticii. Aceastea au incluse în evenimentul desfășurat în aceeași zi, Conferința Internațională de Criminalistică din Iași.
În cadrul acestei sesiuni au fost invitați atît din țară, cît și din străinătate. Printre aceștia s-a numărat Sebastiano Briganti, avocat în Baroul din Roma, Italia care le-a vorbit celor prezenți despre „Evaluarea probelor, chiar și științifice în dreptul penal italian”.
Invitatul a susținut faptul că domeniul criminalisticii și scopul acestuia este acela de a oferi oportunitatea de a înțelege proba atunci cînd aceasta este prezentată în instanță. „Mă confrunt cu modalitatea în care sunt utilizate probele și în procesul penal. Procesul italian este bazat pe principiul contradicției probelor, iar toate părțile implicate în proces trebuie să fie prezente în momentul cînd dovezile sunt aduse în instanță, pentru a li se acorda validitatea”, a precizat Sebastiano Briganti.
În ceea ce privește relevanța probelor Sebastiano Briganti a explicat că „există și unele probe care sunt interzise, cum ar fi hipnoza, deoarece aceasta lezează autocontrolul persoanei asupra a ceea ce spune sau mărturisește”. Una dintre diferențele majore în materie de probe este cea a utilizării probei și cea a încuviințării acesteia. În procesele italiene, probele au conștiință de sine stătătoare atunci cînd sunt prezentate în fața judecătorului.
Aflarea adevărului, necesitatea supremă
Avocatul a menționat faptul că în Italia, „reprezentantul învinuitului sau inculpatului va avea posibilitatea de a desfășura propria anchetă pentru a susține aflarea adevărului. Înseamnă că acesta va produce noi probe penale în cadrul procesului”.
În cadrul sesiunii de comunicări au fost susținute și alte prelegeri, pe teme precum: Evoluția în strategie de anchetă penală și ce înseamnă să fi expert criminalist cu 54 de ani de experiență profesională în spate. Acestea au fost prezentate de către Gabriel Olteanu, conf. univ. dr din București și prof. univ. dr. Lucian Ionescu, expert criminalist, membru al Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România.
Niciun comentariu