Conferința despre „Grupurile de criminalitate organizată: o amenințare sistemică la adresa intereselor financiare ale UE”, susținută de Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al Parchetului European, a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2024, de la ora 11.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Evenimentul a fost dedicat studenților și profesorilor din cadrul UAIC.
Laura Codruța Kövesi a vorbit despre cum, din experiența ei, atunci cînd ne raportăm la probleme precum criminalitatea organizată, corupția sau frauda financiară, nu este vorba doar despre modul de concepere a unui sistem, ci și despre reacția oamenilor la aceste fapte. Aceste reacții, însă, pot fi manipulate prin diverse campanii de dezinformare: „Cheia este să cîștigi încrederea oamenilor, iar acest lucru este mai dificil în prezent, în principal pentru că societățile noastre sînt vizate de campanii de dezinformare vicioase. Aceste campanii încearcă să submineze capacitatea noastră de a face distincția între adevăr și minciună”, a spus invitata.
În continuare, aceasta a vorbit despre atribuțiile și importanța Parchetului European în ceea ce privește combaterea mai multor probleme de interes: „Cea mai gravă infracțiune este transnațională și are întotdeauna o componentă de corupție și criminalitate financiară. De aceea, avem Parchetul European. Este primul parchet transnațional din istorie, specializat în combaterea criminalității financiare, a corupției și a spălării banilor, dar, în special, a criminalității organizate. În interiorul acestuia nu există frontiere”.
A fi jurnalist înseamnă să te afli în slujba poporului, iar uneori asta vine la pachet cu riscuri. Laura Codruța Kövesi a relatat povestea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, din Slovacia. „Cînd a fost ucis, era pe cale să publice un articol despre ‘Ndrangheta, una dintre cele mai bogate și mai temute organizații de crimă organizată din lume, care utiliza fondurile agricole ale Uniunii Europene pentru spălarea banilor în Slovacia. Schema se desfășura de ani de zile și, în acest caz, asistența judiciară reciprocă a fost un eșec”.
Laura Codruţa Kövesi este procuror-șef al Parchetului European, prima structură independentă din UE care investighează fraudarea bugetului european. A fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 pînă în 2018. În 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tînăr procuror general din istoria României.
Niciun comentariu