Duminică, 15 decembrie, în Aula ,,George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a avut loc lansarea și prezentarea a opt volume cu tematică medicală. Evenimentul, la care au fost prezenți în special profesori mediciniști, dar și din celelalte universități ieșene, a fost moderat de prof. dr. Eugen Târgoveanu și dr. Richard Constantinescu.
Dr. Richard Constantinescu a prezentat prefațatorii volumului Din amintirile și activitatea mea de chirurg, de Victor Strat – prof. Elena Chiriac Leonte și prof. dr. Eugen Târcoveanu.
Apoi, a fost rîndul celor doi autori ai prefeței volumului să vorbească. Prof. Elena Chiriac Leonte a povestit despre cel pe care îl consideră ca fiind unul dintre profesorii-legendă ai tinereții sale. ,,Profesorul Victor Strat face parte dintre legendele acestui institut, legendele de care avem nevoie tot timpul”, a spus aceasta, adăugînd că volumul se citește dintr-o suflare, fiind foarte bogat în conținut. Prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu a evocat momentul întîlnirii sale cu Victor Strat, acum 49 de ani, dar și calitățile și reușitele acestuia.
Emoționat, prof. univ dr. Victor Strat a mărturisit iubirea pe care o poartă UMF și a povestit despre greutățile scrierii cărții. ,,Nu am fost încurajat. Foarte mulți erau reticenți din cauza vîrstei, problemelor mele de sănătate, a emoțiilor”, a explicat autorul.
A urmat prezentarea celor două volume Ctitorii prestigiului, de Eugen Târcoveanu, de către prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu. ,,Din volumul I am fost contemporan cu 29 de personaje, iar din volumul II cu 132. Aproape că mi-e jenă că mă aflu aici, în timp ce toți prietenii mei se află în aceste volume”, a subliniat profesorul Ostin C. Mungiu, făcînd astfel publicul să zîmbească.
Despre Farmacologia Universitară (oameni, locuri și fapte), de Ostin C. Mungiu, a vorbit prof. univ. dr. Radu Iliescu. „Cartea începe cu o istorie de-a dreptul frustă și cronologică a farmacologiei în Facultatea de Medicină, în Facultatea de Bioinginerie, Facultatea de Medicină Veterinară, sub formă de tabele. E o carte de-a dreptul științifică”, a afirmat profesorul Radu Iliescu.
Volumele Societatea de Medici și Naturaliști – 1833 și Decani și Rectori ai UMF Iași, de Dana Baran, au fost prezentate de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu și autoare. Profesorul Târcoveanu a apreciat Societatea de Medici și Naturaliști ca fiind esențială, pentru că a fost prima societate medicală din România, și a subliniat faptul că cele două volume sînt cărți de temelie pentru istoria medicinei.
Printre volumele lansate s-a numărat și unul de interviuri cu personalități ale medicinei ieșene, semnat de Oana Bugeag. Despre volumul Universității 16. Memorii selective a vorbit prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.
A fost, de asemenea, prezentat publicului volumul Inocenta. Nuvele de George Bogdan, ediție bilingvă franceză-română îngrijită de prof. univ. dr. Beatrice Ioan & dr. Richard Constantinescu
Lector univ. dr. Cezarina Caloian, de la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași, a vorbit despre albumul cu lucrări de grafică realizate de studenții anului I de la UMF Iași – Unde ne duce capul. Medicină grafică. Dr. Richard Constantinescu a rugat studenții de la Medicină să deseneze, să-și exprime sentimentele și emoțiile în fața unui cap uman conservat. ,,Spre surprinderea mea sute de studenți au scris poezii, unii au scris eseuri, o mică parte au scris despre chirurgia feței, dar o parte dintre aceștia au făcut niște desene. Astfel, ne-am gîndit să publicăm un volum, pe care am decis să-l intitulăm Unde ne duce capul – album cu lucrări de grafică realizate de studenții anului I de la UMF Iași”, a explicat Richard Constantinescu modul în care a apărut ideea care a stat la baza albumului.
În final, profesorul Eugen Târcoveanu a prezentat Revista trimestrială „Însemnări Ieșene”.
Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor UMF Iași, care se desfășoară în perioada 13-15 decembrie și care marchează 140 de ani de învățămînt medical la Iași.
Niciun comentariu