Luni, 21 noiembrie, începînd cu orele 17.00, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Facultatea de Istorie a UAIC, Centrul de Istorie a Secolului XX, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași și Editura UAIC organizează lansarea volumului Forme de organizare muncitorească în spațiul românesc (1921-1947): între internaționalism sindical și corporatism național, semnat de asist. univ. dr. Dan-Alexandru Săvoaia, de la Facultatea de Istorie a UAIC. Evenimentul va avea loc în Sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” Iași – Casa Junimii.
Volumul urmărește evoluția muncitorului în perioada interbelică și postbelică, dintr-un actor social periferic, în protagonistul care contribuie la redefinirea societății în contextul impunerii regimului comunist. În cadrul studiului sînt cercetate conceptele de sindicalism și corporatism, sînt analizate politicile sociale adoptate atît la nivel național, cît și internațional și modificările care au intervenit odată cu legiferarea și respectarea cadrului relațiilor de muncă.
„Acest volum este pentru publicul larg ceea ce a constituit teza mea de doctorat, pe care am susținut-o în timpul pandemiei, acum doi ani de zile. În ceea ce privește sursele de la care am pornit în documentarea cărții, aceasta a fost una dintre marile provocări, pentru că vorbim de căutarea unor surse care poate nu mai există și aici e influența covîrșitoare a regimului politic de după Al Doilea Război Mondial care a selectat, a extras, poate chiar a distrus unele documente care ar putea fi extrem de utile astăzi pentru recompunerea și cercetarea istorică. Totuși, surprinzător, la Universitatea Warwick (din Marea Britanie, n.r.) am găsit trimiteri către mișcare sindicală reformistă din perioada interbelică, care mi-au fost de un real folos și cu atît mai mult la Geneva, în arhiva Organizației Internaționale a Muncii”, a declarat asist. univ. dr. Dan-Alexandru Săvoaia.
Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Lucian Leuștean, de la Facultatea de Istorie a UAIC, iar în calitate de invitați speciali vor participa prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, conf. univ. dr. Andrei Florin Sora, de la Universitatea din București și conf. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la Facultatea de Istorie a UAIC.
Dan-Alexandru Săvoaia este absolvent al programului de masterat în istorie comparată al Universității Central-Europene din Budapesta (astăzi, în Viena). Și-a susținut teza de doctorat în istorie în toamna anului 2020, la Iași. Domeniile sale de interes vizează istoria socială a muncii, a mișcărilor sindicale, problema drepturilor omului și istoria relaţiilor internaţionale în secolul XX. A efectuat stagii de cercetare în țară și în străinătate, publicîndu-și rezultatele în reviste de specialitate din România și în diferite volume colective.
Sursă foto: www.vatra-mcp.ro
Niciun comentariu