Marți, 23 aprilie, la ora 18.00, la Cercul Militar din Iași, a avut loc lansarea conceptului TEMEI, inițiat de dr. Richard Constantinescu, istoric al medicinei și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași. Primul invitat din seria Întîlniri „cu TEMEI” a fost prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
În deschiderea evenimentului, Richard Constantinescu a explicat de ce a ales Cercul Militar pentru evenimentul său, mărturisind că unul dintre motive a fost străbunicul său, Andrei Constantinescu, pe care nu l-a cunoscut, dar care a fost cadru militar. A prezentat apoi conceptul și menirea pe care seria de întîlniri cu „TEMEI” o va avea. Evocîndu-l pe Gheorghe Asachi, pe care l-a prezentat, pe scurt, drept „o personalitate valoroasă, care merită recunoaștere”, l-a invitat pe prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, coordonatorul unui volum dedicat acestuia, să vorbească publicului despre omul Asachi.
„Prezența mea aici se datorează unei lucrări pe care am elaborat-o anul trecut, o lucrare despre Gheorghe Asachi. Mi-am pus întrebarea, ce am putea să mai scriem despre Gheorghe Asachi după ce au scris Eugen Lovinescu, Iorga și mulți alții. Cartea conține capitole legate de Asachi scriitorul, Asachi arhitectul, Asachi antreprenorul și un ultim capitol care conține jurnalul lui Asachi. Un simplu carnețel la prima vedere pe care mi-am permis să îl descifrez și am găsit un alt univers”, a spus prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin. L-a descoperit astfel pe Georgică, nepotul lui Asachi, cu un destin similar celui al lui Dominic, băiatul înfiat de Panaite Zosin, autorul volumului Tatăl prezent, publicat sub coordonarea dr. Richard Constantinescu.
Tema „căutării tatălui” a fost, de fapt, cheia de lectură a întîlnirii, Richard Constantinescu exemplificînd cu însuși destinul său. Din cauza experiențelor mai puțin fericite din viață, s-a trezit, după moartea mamei, că avea să își se schimbe și numele, și domiciliul, bunica, străbunica și mătușa devenindu-i familie. S-a aflat într-o continuă căutare a unui tată simbolic, care să suplinească lipsa tatălui natural, pe care nu îl cunoscuse. „Astfel, la un moment dat, în Tecuci, l-am întîlnit pe dr. Constantin Teodorescu. El m-a dus la muzee, mi-a pus în față cărți, texte; istoria medicinei, de care m-am ocupat, a fost un imbold al chirurgului Constantin Teodorescu”. În 2017, și-a întîlnit tatăl biologic, cu care a construit o relație.
Tot relația tată-fiu este și cheia de lectură a volumului Tatăl prezent, pe care l-a prezentat Richard Constantinescu.
Iatroistoriograf, editor, antreprenor social și speaker, Richard Constantinescu este titularul disciplinei Istoria Medicinei de la UMF Iași, inițiator și coordonator al „Fototecii medicinei românești” și inițiator – în premieră pentru învățămîntul medical universitar românesc – al cursurilor universitare „Comunicare medicală”, „Medicină și religie”, „Creativitate, branding, social media și design în sănătate”. Este directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu” al UMF Iași.
(editor Otilia Bălinișteanu)
Niciun comentariu