Luni, 18 decembrie, de la ora 11:00, la Palatul Braunstein din Iași, va avea loc lansarea volumului Regionalizarea: către un model de bună guvernanță a României. Cartea, coordonată de Alexandru Laurențiu Cohal, Dorin Dobrincu și George Țurcășanu, a fost recent publicată la Editura Polirom. Lansarea va fi urmată de dezbaterea „De ce nu facem regionalizarea?”.
La eveniment, autorii cărții vor explora subiectul regionalizării din perspectiva mai multor discipline, precum istorie, geografie, drept, științe politice, filologie, sociologie și etnologie. Scopul dezbaterii este să ofere o perspectivă invitaților la dialog asupra modului în care implementarea guvernanței regionale, descentralizarea puterii, autonomia locală și dezvoltarea regională influențează comunitățile locale și modernizarea statului român. Vor fi prezenți autori ai studiilor din volum precum Marius Bălan, Mihai Chiper, Ioana Repciuc și Mihai Talmaciu. De asemenea, vor participa în calitate de invitați Ionel Muntele și Gabriel Mursa, profesori la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Raimar Wagner, director de proiect al Fundației „Friedrich Naumann” pentru România și Republica Moldova și Adrian Șerban, director editorial al Editurii Polirom.
„Reforma administrativ-teritorială a fost o temă recurentă în dezbaterea publică din România postcomunistă. În mod deosebit, regionalizarea a fost avută în vedere în anii 2000, după ce țara a devenit membră a Uniunii Europene. Deși politicienii s-au întrecut în declarații în anumite momente, în fapt nu s-a făcut nimic concret pînă acum, din motive de comoditate politică și administrativă, dar și dintr-o teamă – lipsită de fundament – că regionalizarea ar putea să slăbească statul român. În schimb, au fost organizate dezbateri, conferințe, s-au produs studii și cărți în mediul academic și al societății civile”, a declarat Dorin Dobrincu, editor al volumului.
Dorin Dobrincu este istoric și cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Principalele sale domenii de interes includ istoria regională, politică, socială și religioasă a României contemporane. De asemenea, este membru fondator și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM).
Alexandru L. Cohal este lingvist și cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iași. Domeniile sale de interes includ socioantropologia și sociolingvistica migrației. De asemenea, este vicepreședinte al MDM.
George Țurcășanu este lector universitar la Departamentul de Geografie al UAIC și a fost cercetător la ENS-LSH Lyon. Are expertiză în geografia teritoriilor, cartografie și modele cantitative utilizate în geografie. Este, de asemenea, membru fondator al MDM.
Niciun comentariu