Astazi, ora 12, la libraria Orest Tafrali de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), a avut loc lansarea volumului semnat de conf. dr. Antonio Patras de la Facultatea de Litere. Cartea se intituleaza „Scriitorul si umbra sa. Geneza formei in literatura lui Eugen Lovinescu”. La eveniment au participat decanul Facultatii de Litere, prof. univ. dr. Codrin-Liviu Cutitaru, directorul editurii Institutul European, Anca Untu-Dumitrescu si drd. Doris Mironescu.
Acestia au vorbit celor prezenti despre autor si continutul volumului. „Este un eveniment academic si literar sustinut de cel mai tanar profesor al Facultatii de Litere. In aceasta carte, apar doua perspective, una a scriitorului Eugen Lovinescu si cealalta, a cititorului, care intelege ce inseamna de fapt, o critica literara. Este important ca autorul cartii sa aiba spirit critic, este o conditie sine qua non a producerii cunoasterii, tot mai slabe in ziua de azi”, a precizat Anca Untu-Dumitrescu.
Despre importanta publicarii operelor semnate de autori tineri a vorbit prof. univ. dr. Liviu Cutitaru. Acesta a subliniat elementele care individualizeaza profilul literar si analitic al volumului. „In general, aceste lansari de carte ma obliga sa folosesc epitete in exces. Titlul m-a facut sa ma gandesc care este semnificatia alaturarii cuvintelor „scriitor” si „umbra” si am ajuns la concluzia ca umbra poate fi relationata cu omul Lovinescu. Aceasta umbra dezvaluie o personalitate a enigmelor si angoaselor scriitorului, o personalitate pe care Antonio o descopera”, a explicat prof. univ. dr. Liviu Cutitaru.
Cartea are in prim plan partea secundara a creatiei criticului Eugen Lovinescu, fiind analizate jurnalele si calatoriile sale, putin necunoscute publicului larg. Drd. Doris Mironescu a mentionat ca operele acestui scriitor, publicate in jurul anilor ’70 la editura Dacia, raman necitite de generatia actuala.
La final, conf.dr. Antonio Patras a vorbit despre efortul depus pe parcursul redactarii si despre prejudecata ca literatura, iar nu critica literara, este preferabila ca lectura. „Este o carte care m-a chinuit. Am scris-o greu. Fata de cartile despre Ibraileanu sau Ion D. Sirbu, Lovinescu e dificil, intrucat am vrut sa propun o parte a autorului mai putin frecventata. In viitor, imi doresc sa scriu si despre G. Calinescu”, a precizat conf.dr. Antonio Patras. Dupa incheierea discursului, acesta a oferit publicului carti cu autograf.
In 2007, autorul a lansat volumului intitulat „Ibraileanu. Catre o teorie a personalitatii”, iar in 2003 a publicat opul „Ion D. Sirbu, de veghe in noaptea totalitara”.
Niciun comentariu