Luni, 5 noiembrie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași, a avut loc lansarea și prezentarea cărții Amintiri din Marele Război. Volumul, scris de chirurgul și profesorul de urologie Mihai Ștefănescu-Galați, a apărut la Editura „Gr. T. Popa” a UMF. Evenimentul a fost organizat de Clubul de literatură „V. Voiculescu” al universității.
Această întîlnire a avut două scopuri – de a purta un dialog deschis cu privire la ce a însemnat Primul Război Mondial pentru medicii militari de la acea vreme și de a lansa volumul Amintiri din Marele Război, autor Mihai Ștefănescu-Galați, o ediție îngrijită și prefațată de dr. Richard Constantinescu.
Cartea a fost prezentată de studenții Theodor Florin Pantilimonescu (anul IV, Medicină generală), Bogdan Ganțațuc și Bogdan Șrefănescu (anul I, Medicină generală). Printre invitați s-au numărat rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, col. dr. Aurelian Corneliu Moraru, comandantul Spitalului Clinic de Urgență Militar „Dr. Iacob Czihac” din Iași și Alina Țiței, realizatoarea filmului documentar „Medici în linia întîi”. Întîlnirea a fost moderată de dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei Istoria Medicinei de la UMF Iași și coordonatorul Clubului de literatură „V. Voiculescu”.
Manifestarea, la care au luat parte numeroși studenți și iubitori de literatură, a început cu proiecția a două scurte fragmente video, legate de importanța literaturii, dar și de evocarea unor nume sonore ale medicinei ce au fost și autori de cărți: dr. Iacob Czihac fondator al Spitalului Clinic de Urgență Militar, dr. Gustav Otremba, președintele Societății de Medici și Naturaliști din Iași (1887-1891) și un talentat compozitor, Vasile Voiculescu, scriitor și medic român, Grigore T. Popa medic și membru corespondent al Academiei Române și Mihai Ștefănescu-Galați. De asemenea, au rulat imagini cu fotografii din perioada războiului, legate de modul în care erau amenajate spitalele și cum erau îngrijiți cei răniți pe front.
Dr. Richard Constantinescu a prezentat apoi, pe scurt, cariera profesională a autorului cărții, Mihai Ștefănescu-Galați, unul dintre pilonii domeniului urologiei din România, fost decan al UMF din Iași în perioada 1926-1929.
Prima perspectivă asupra cărții a fost prezentată de studentul Theodor Pantilimonescu, care a evidențiat maniera obiectivă a autorului și elementele inedite oferite în carte, despre care nu se vorbește foarte mult atunci cînd discutăm despre Primul Război Mondial. „De obicei, ne referim la cîți soldați a avut o parte, cîți a avut cealaltă, cîți au decedat, ce bătălii au fost importante, cine sunt eroii, generalii, dar uităm de adevărații eroi care și-au sacrificat viața pentru idealurile lor. Amintiri din Marele Război este un titlu interesant și profund. Prin Marele autorul vrea sublinieze că ar vrea să fie singurul. Din păcate a venit și Al doilea (n.r. – război), iar doctorul (n.r. – Ștefănescu-Galați) a fost martor, deoarece el a trăit pînă în 1949”.
Vorbind despre conținutul volumului, Bogdan Șrefănescu a subliniat că „se vede tendința autorului de a scrie rapoarte medicale, și asta nu e rău, arată că e concis”. Cel de-al treilea student, Bogdan Ganțațuc a explicat că a aflat din acest volum „cum se comportă unii oameni cu lașitate, cînd se află în situații critice, față în față cu moartea. Cartea reușește să îmbine umor și sarcasm și face apel la patriotism, lucru esențial. Noi ne bucurăm acum de pace, dar trebuie să ne gîndim la ce au făcut alții pentru asta”.
Mihai Ștefănescu-Galați, o personalitate a lumii medicale
Comandantul Spitalului Militar din Iași, col. dr. Aurelian Corneliu Moraru a vorbit apoi despre cele trei valențe care definesc medicina militară – „medic, om și militar, toate duse la un anumit nivel”. Acesta a mărturisit că a citit cartea în timp ce se afla în afara țării, undeva la granița dintre Israel, Palestina și Iordania. „Seara citeam cartea și am avut cîteva revelații, ducîndu-mă la granița dintre Iordania și Gaza, văzînd ceea ce se întîmplă pe malul palestinian. Locul unde acum există un război sau o stare de tensiune de mai bine de 70 de ani”.
Întîlnirea s-a încheiat cu o dezbatere, cei mai activi studenți primind, la final, un volum despre istoria Spitalului Militar din Iași.
Editarea volumului Amintiri din Marele Război, cu note și studii introductive de dr. Richard Constantinescu, face parte din Programul Centenar al Municipalității ieșene. În carte sunt inserate desene realizate Alexandra-Cecilia Ruja, studentă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, ce a creionat propria sa viziune în urma lecturării cărții.
Clubul de literatură „V. Voiculescu” de la UMF Iași a fost înființat în 2004, apoi a încetat să funcționeze o vreme, fiind relansat pe 22 octombrie 2018.
Niciun comentariu