Azi, 27 mai a.c., de la ora 11.00, a avut loc lansarea de carte a cercetatorului Costin Fenesan. Evenimentul s-a desfasurat in corpul H al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”(UAIC), unde pentru circa doua ore s-a vorbit despre perioada incipienta de formare a partidului comunist in Romania, dintre anii 1919-1924. Invitati la acest eveniment au fost dr. Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Nationale ale Romaniei, lect. univ. dr. Ovidiu Buruiana de la Facultatea de Istorie a UAIC si Flavius Solomon, cercetator la Institutul „A.D. Xenopol”.

„Cine sunt comunistii romani?”

„Trebuie sa observam, in primul rind, ca aceasta carte are un titlu incitant, care incearca sa indice prin aceasta metafora a titlului, starea de la acea vreme a comunismul romanesc”, a subliniat in deschiderea lansarii, dr. Dorin Dobrincu , moderatorul evenimentului.  In completarea acestei afirmatii, lect. univ. dr. Ovidiu Buruiana a atras atentia asupra faptului ca dincolo de metafora titlului, „vorbim de un volum document in sine care ne arata, de fapt, sub ce steag se aflau comunistii in aceasta perioada, din 1919 pina in 1924”. „Acest steag nu este al Rusiei Sovietice, ci al comunismului international, ceea ce multiplica mult nuantele fata de comunism. Ii vedem pe comunistii din Romania, prin aceste documente cuprinse in cartea domnului Fenesan, intr-o dubla ipostaza, penduland intre un ideal al comunismului si o anumita asccedere de tip financiar”, a apreciat lect. univ. dr. Ovidiu Buruiana. „Vizibilitatea Partidului Roman nu a tinut neaparat de performantele membrilor sai, de actiunile spectaculoase, ci mai curand de anumite frici care existau in societatea romaneasca, mai ales, teama romanilor de o posibila adeziune venita din partea vecinului de la Rasarit”, lansand, in incheierea discursului o provocare pentru cei prezenti: „Cine sunt comunistii romani?”

In continuare, dr. Flavius Solomon a vorbit pe scurt despre etapele comunismului desfasurate intre anii 1924-1989, amintind ca in aceasta perioada, cit si mai inainte, biografiile multor reprezentanti importanti ai comunismului au fost interzise si o data cu momentul 1989 nu au mai putut fi recuperate. Acesta a adus in discutie si colaborarea cu reprezentantii Kominternului din Moscova, de unde, dupa 1990, au fost sustrase documente de colaboratori romani, care au lucrat in cadrul acestei structuri. „De aceea, aceasta cartea este importanta, pentru ca scoate la iveala documente greu de accesat despre istoria incipienta a comunismului, autorul reusind sa publice nu mai putin de 246 de documente”, a subliniat cercetatorul.

Revolutia bolsevica fusese finantata de Germania

Catre finalul discutiei, autorul a explicat contextul in care i-a venit ideea sa redacteze un astfel de material istoric. „Este ciudat pentru un medievist sa se consacre studiului istoriei contemporane. Dar in 1995 am primit o propunere din partea istoricului Marin C. Stanescu de a publica impreuna niste documente despre miscarea bolsevica, care ajunsesera la el printr-o scurgere de informatii de la Kominternul de la Moscova. In baza acestor documente redactate in limba germana, am aflat ca revolutia bolsevica fusese finantata de Germania”, a subliniat cercetatorul Costin Fenesan. El a mai adaugat ca aceste aspecte trebuie dezvaluite pentru ca romanii sa inteleaga inceputurile comunismului din tara, prin aceasta revolutie bolsevica, ce a avut repercusiuni funeste asupra Romaniei. „Am dorit sa atrag atentia asupra unor capitol care nu trebuie sa lipseasca din istoria romanilor, istorie pe care trebuie sa ne-o asumam si sa n-o judecam fara patima”, a afirmat acesta in incheierea discutiei.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Arhivelor Nationale ale Romaniei, Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului si Societatii de Studii Istorice din Romania.

Roxana Maciuca

Irina Gociman