Joi, 24 noiembrie, în Galeria „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din Iaşi (IFI), a avut loc lansarea cărţii „Bucureşti, bulevardul Dacia 77. O poveste franco-română” a scriitorului Richard Edwards. La eveniment au fost prezenţi Vincent Lorenzini, directorul IFI, Olivier Dumas, bibliotecar la IFI, Raluca Vârlan-Bondor, responsabil de proiecte culturale şi comunicare la IFI, Cristina Căpităniţa, reprezentant al Librăriei Humanitas din Iaşi, cadre didactice, studenţi şi elevi.
În deschiderea întîlnirii, Vincent Lorezini a apreciat că volumul prezintă o evocare a istoriei clădirii în care a fost deschis primul Institut Francez din România și evocă, de asemenea, relaţiile franco-române.
Apoi, Olivier Dumas a prezentat publicului povestea Institutului Francez şi a fostului Centru Cultural Francez din Iaşi, precum şi relaţia culturală şi lingvistică dintre Franţa şi regiunea Moldovei, şi Iaşul în particular.
„Poveste începe în 1899, cînd se înfiinţează la Iaşi «Alianţa Franceză», formată dintr-un grup de personalităţi române, care oferea cursuri gratuite de limbă franceză”, a spus Olivier Dumas, bibliotecar IFI. Acesta a vorbit, de asemenea, despre înfiinţarea Cercului de Studii Franco-Române „Luteţia” din Iaşi, care dispunea de cărţi, biblioteci, săli de curs, săli de lectură şi care, mai tîrziu, a devenit un centru universitar. A povestit despe Acordul Cultural Franco-Român, care a dezvoltat relaţiile diplomatice dintre cele două state la nivel de ambasadă. De asemenea, a amintit de Revoluţia din ’89, în urma căreia se deschide Institutul Francez, inaugurat oficial, în 1992, ca Centru Cultural.
Richard Edwards a continuat cu prezentarea cărţii sale, care reconstituie istoria Institutului Francez, pornind de la povestea casei Olănescu, actualul sediu al Institutului Francez din Bucureşti. Acesta a povestit publicului despre modul în care s-a documentat, participînd la diferite conferinţe şi cercetînd arhivele de la Nantes, Paris, Berlin şi Bucureşti.
Autorul a amintit personalităţile remarcabile din România, care au jucat un rol primordial în stabilirea relaţiilor dintre România şi Franţa, precum Nicolae Iorga, Emil Racoviţă, Ioan Cantacuzino, care se regăsesc şi în carte.
„Ce m-a interesat pe mine, este relaţia dintre Franţa şi România, foarte diferită de alte ţări. Este mai mult decît o prietenie, e ceva legat de intimitate între noi”, a afirmat Richard Edwards.
Întîlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe, cei prezenţi avînd posibilitatea să procure cartea atît în limba română, la preţul de 35 lei, cît şi în limba franceză, la un preţ de 70 de lei.
Volumul a fost o comandă realizată de Ambasada Franceză şi Institutul Francez, cu ocazia aniversării a 80 de ani de existenţă a Institutului Francez de la Bucureşti și a apărut la Editura Humanitas.
Richard Edwards este scriitor, cronicar la Radio România International, manager de proiecte culturale legate de patrimoniu, cu proiecte realizate în multe ţări din Europa şi SUA, profesor la Universitatea de Tehnologie din Compiègne, Franța.
Niciun comentariu