(GENERAL, 16.00) UTI – CIFRE SCOLARIZARE / Politehnica va avea anul urmator aceleasi cifre de scolzarizare ca si anul acesta.

(CUZANET, Iasi, 22 mai) Dupa mai bine de o luna si jumatate intarziere, Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi (UTI) a primit cifrele de scolarizare pentru anul universitar 2010-2011 pentru studiile de licenta  si masterat. Astfel, pentru studiile de licenta, conducerea Politehnicii  pune la dispozitia absolventilor  de liceu 2950 de locuri, numar identic cu cel de anul acesta. Din cele 11 facultati ale UTI, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei are disponibile pentru admiterea din vara cu 20 de locuri mai mult decat anul acesta, iar Facultatea de Textile, Pielarie si Management Industrial, cu 50 de locuri mai putin. Celelalte facultati isi pastreaza cifrele din anul in curs. “In debusolarea generala care exista, faptul ca s-au pastrat cifrele de scolarizare din anul in curs  este un lucru bun. Costurile pentru invatamant nu sunt nici pe departe atat de mari pe cat se vorbeste si pierderile pentru o tara ar fi infinit mai mari decat sumele alocate pentru invatamant”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, decanul Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata si purtatorul de cuvant al UTI.

Pentru studiile de masterat, numarul de locuri este mai mic cu 38 fata de anul in curs. Repartizarea locurilor pe facultati a fost facuta in functie de numarul de studenti inscrisi in anii terminali. “ La studiile de masterat, situatia este practic si mai buna, numarul de locuri fiind foarte mare. Anul trecut, la universitatea noastra au fost doua promotii, cea de cinci ani care a dat pentru un masterat de un an si cea de patru ani care a dat pentru un masterat de doi ani. Fiind doua promotii, UTI a avut in total 1732 locuri la acest nivel de studii. Anul acesta este o singura promotie  si avem 1694 de locuri. In prezent, sunt inscrisi in anul IV 2485 de studenti, care, din experienta anilor trecuti vor termina cam 1900. Pentru ei sunt disponibile aproape 1700 de locuri;  cine va dori sa faca un master finantat de la buget va avea aceasta posibilitate”, a explicat purtatorul de cuvant al Politehnicii.

De asemenea, pentru studiile de licenta sunt disponibile cinci locuri pentru rromi si 12 locuri fara taxa (cu bursa din partea statului) pentru basarabenii care au absolvit liceul in Romania. Pentru studiile de masterat sunt disponibile pentru basarabeni si tineri din tari invecinate si diaspora 13 locuri la fara taxa (cu bursa din partea statului) si 15 locuri la cu taxa, fara bursa./ Maria Burla