Studenţii Facultăţii de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au participat miercuri, 15 octombrie a.c., la un colocviu organizat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea poetului şi prozatorului Mihail Lermontov.
Cu începere de la ora 10:00, evenimentul a avut loc la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” şi a fost moderat de conf. univ. dr. Ludmila Bejenaru. La discuţie a fost prezentă şi prof. dr. Iraida Krotenko de la Universitatea Akaki Tzereteli din Kutaisi, Georgia.
Colocviul a fost deschis cu prezentarea vieţii şi activităţii lui Mihail Lermontov şi urmat de argumentele teoretice despre opera acestuia. „Textul aparţine timpului, nu autorului”, a precizat prof. dr. Iraida Krotenko. Aceasta a mai subliniat că „Lermontov este al culturii europene, ruse şi caucaziene” şi i-a îndemnat pe studenţi să citească prefaţa înainte de compoziţia propriu-zisă.
După audierea unei secvenţe din romanul „Un erou al vremurilor noastre”, studenţii au fost invitaţi la o nouă lectură a acestuia, în limbile română şi rusă. „Scopul activităţii este de a aduce în prim plan o relectură, pentru a înţelege mai bine perioada respectivă, ceea ce îi va determina pe studenţi să citească literatura rusă, în general”, a afirmat conf. univ. dr. Ludmila Bejenaru.
Evenimentul face parte din proiectul „Zilele culturii ruse la Iaşi” organizat de Catedra de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultăţii de Litere. În perioada 15-30 octombrie vor mai avea loc Serile filmului rus, colocvii lermontoviene, prezentări de carte, o masă rotundă şi o expoziţie.
Niciun comentariu