Despre alegerile europarlamentare s-a discutat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași (UAIC) marți, 6 mai a.c., începînd cu ora 10:00, cînd a avut loc conferința intitulată „Alegerile europarlamentare și perspectivele U.E. în perioada 2014-2019”. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice (FFSSP) și a avut loc în Sala Ferdinand din corpul A.
Printre invitații la dezbatere s-au numărat lect. univ. dr. Ionel Boamfă, de la Facultatea de Geografie, lect. univ. dr. Romeo Asiminei, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice (FFSSP), prof. univ. dr. Daniel Șandru, de la Universitatea „Petre Andrei”, din Iași, alături de Paul Matei, coordonator la Centrul Europe Direct din Iași. Aceștia le-au vorbit studenților despre evoluția Parlamentului European, sisteme de vot și alegeri europarlamentare.
O primă temă de discuție a constat în prezentarea alegerilor europene din diferite puncte de vedere, de către Ionel Boamfă. Mai întîi, acesta a apelat la istorie și a vorbit despre prima aderare la U.E. din 1995 și formarea acesteia, iar mai apoi a discutat aspecte legate de transformarea instituțiilor europene în contextul crizei și instabilitatea monedei unice. „Încă sperăm la o Europă mult mai mare, mai unită și mai dezvoltată care să poate face față tuturor problemelor. Dar foarte importante sînt alegerile pe care noi, cetățenii europeni, le facem. Se discută acum de posibilitatea ca Președintele Comisiei Europene să fie ales de Parlament pentru prima dată”, a precizat lect. dr. Ionel Boamfă.
Legat de modul în care cetățenii își aleg reprezentanții, prof. univ. dr. Daniel Șandru a precizat că există o problemă a europenizării iar, conform unor statistici, rata de participare la alegerile europene este din ce în ce mai mică. „S-a remarcat o prezență la vot din ce în ce mai scăzută pe măsură ce U.E. avansează. Ceea ce mi se pare frustrant este că în anul 2009 a fost atins un record negativ la vot, de 27%, ceea ce reflectă modul oamenilor de a percepe instituțiile europene și nivelul de încredere mai ales în domeniul culturii politice”, a menționat acesta.
Studenții au avut ocazia de a afla informații și din sfera politicului deoarece s-au discutat subiecte precum seducția populismului sau construcția deciziei de vot. „Ați văzut ce mesaje folosesc drept slogan actorii politici din România. Toți visează la o țară mai bună, mai prosperă, cînd de fapt atenția se concentrează asupra lor și nu asupra populației. Nu mai vorbim despre proasta reprezentare pe care am avut-o de-a lungul timpului în Parlamentul European precum Elena Băsescu sau Gigi Becali. Pentru a vota este necesar să ai de unde alege”, a precizat lect. univ. dr. Romeo Asiminei.
Evenimentul se află la prima ediție și a fost organizat de UAIC în parteneriat cu Centrul Europe Direct Iași.
Niciun comentariu