(GENERAL, 13.00) CUZA – PROIECT – ALUMNI / Lansare de proiect Alumni la Cuza

(CUZANET, Iasi, 29 ianuarie) Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (UAIC) a gazduit saptamana aceasta lansarea proiectului de consolidare a relatiei alumni – mediul universitar, "Managementul comunicarii cu alumni pentru institutiile de invatamant superior din Romania". Evenimentul a avut loc marti, 24 ianuarie, in sala Ferdinand a UAIC, incepand cu ora 10.00. La manifestare au participat Codrin Doru Lungu, Manager Proiect MECTS, prof. univ. dr. Carmen Cretu, prorector responsabil cu servicii studenti si absolventi la UAICsi reprezentanti ai partenerilor: Universiatea de Vest din Timisoara, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Novensys Corporation, Gold Agama Consulting, Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR).

350 de studenti, voluntari pentru prelucrarea datelor

"Managementul comunicarii cu alumni pentru institutiile de invatamant superior din Romania" vizeaza un grup-tinta de 350 de studenti ai celor trei universitati implicate in proiect si consta in implementarea unei platforme virtuale bazata pe un sistem de stocare, prelucrare si interpretare a datelor, de care acestia sa beneficieze. Aceasta va fi realizata de Novensys Corporation si  va include si o "retea de socializare care isi propune sa adune cat mai multi utilizatori, a caror participare sa fie benevola", a afirmat Alina Palanici de la Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament (CIPO) al UAIC.

Fiindca pana acum nu a existat o strategie de comunicare bine pusa la punct intre absolventi si mediul academic, scopul proiectului este de a creste gradul de comunicare intre universitati, studenti, alumni si angajatori. "Misiunea proiectului este de a atrage cat mai multi alumni, a-i ajuta sa comunice intre ei, a identifica oportunitati de cercetare si de loisir, a-i ajuta sa isi gaseasca mai usor job-uri. Consolidarea relatiei alumni cu mediul universitar este un proces foarte intalnit in universitatile din Vest pentru ca ai nevoie de un feed-back de la studenti pentru adaptarea ofertei educationale", a precizat Codrin Lungu.

Comunicarea cu alumni se va face de pe platforme virtuale

Proiectul se va desfasura in mai multe etape, pe o perioada de trei ani, timp in care va fi cercetata piata municii si legatura intre mediul economic si ceea ce se studiaza in facultate. In fiecare universitate vor fi infiintate laboratoare in care va functiona platforma virtuala si unde vor putea if simulate activitati de practica pentru studenti. Fiind un proiect pilot, acesta ofera posibilitatea extinderii retelei la nivel national si faciliteaza accesarea unor programe grant prin care sa se dezvolte colaborarea intre universitatile din tara. "Datorita acestei platforme trecem la un nou stadiu de comunicare intre alumni si universitati, trecem la o faza de dezvoltare exponentiala", a declarat prof. univ. dr. Carmen Cretu, manager regional al proiectului.

De asemenea, aceasta si-a mai exprimat inetntia de a corela acest proiect cu cel de monitorizare a insertiei pe piata muncii a absolventilor din anii 2005 si 2009. "Dorim sa cream o posibilitate a integrarii acestei baze de date in platforma virtuala", a mai adaugat prof. univ. dr. Carmen Cretu

Proiectul "Managementul comunicarii cu alumni pentru institutiile de invatamant superior din Romania" a fost semnat in august 2010, este cofinantat din fonduri europene si are o valoare totala de cinci milioane de euro, dintre care patru milioane sunt fonduri nerambursabile. / Ramona Balaban, Elena Gherasim